Mitfanoe
Thora, bark, NHSW, Nordby

Skibsdata

 

 

 

Navn

 Thora

Drægtighed KL

 

Hjemsted

 Nordby

Brutto tons

 411

Type

 Bark

Netto tons

 384

Kendingsbogstaver

 NHSW

Længde

 127,5

Byggeår

 1896

Bredde

 27,9

Bygmester

 Søren Abrahamsen

Dybde

 16,0

Byggested

 Nordby

Forhudning

 Gult metalforhudet

 

 

Bygget på

 Eg og bøg

 

 

Skibsfører(e)

Ført

Reder(e)

Reder for

 Thomas Andresen Thomsen

 1896 - 1912

 A/S" Fanø Skibsrederi"

 1896 - 1912

 

Barkskib-Thora                                                                      

"Thora" efter stabelafløbning i Nordby i 1896

 

Barken "Thora" blev det sidste større skib, der blev bygget i Nordby hos skibsbygmester Søren Abrahamsen i Nordby i 1896. Barken målte 411 bruttotons og byggedes til "A/S Fanø Skibsrederi", med Søren Abrahamsen som bestyrende reder.

Senere blev S.C. Breinholt i Esbjerg reder og i 1909 kaptajn Thomas Andresen Thomsen, der var medreder for tyske interesser.  Skibet førtes af kaptajn Thomas Andresen Thomsen i hele skibets danske levetid.


Som ny afsejlede "Thora" fra Nordby red d. 10. september 1896 og ankom til Antwerpen d. 16.september, hvor der lastedes til Algoa Bay. Rejsen udførtes på 82 dage.
Derefter fortsattes der til Mauritius og videre til Menado i Hollandsk Indien (Indonesien), hvor der lastedes til Europa og d. 7. december 1896 var skibet igen i Antwerpen.
I 1899 ankom "Thora" til Le Havre d. 18. maj fra Corinto og afsejlede d. 1. juni til Amsterdam for at laste til Molukkerne. Skibet var færdiglastet d.31. juli og ankom til Macassar d. 24. november 1899. Derefer afsejledes til Menado for at laste kobra til Europa.


I de følgende år fortsatte "Thora" i langfarten og kom vidt omkring. Efter i 1902 at have udført en rejse fra Amsterdam til Hollandsk Indien, ankom skibet d. 17. januar 1903 til Batavia. I Padang lastedes kaffe til New York, rejsen tog 138 dage.
I New York indtog skibet en last til Danmark, afsejlede d. 12. september 1903 og gjorde rejsen til Tuborg på 31 dage. Det var den eneste gang "Thora" var i Danmark med last.

 

Thomas Andresen Thomsen, fører af barken "Thora" reddede i december 1907, 6 mand fra den franske skonnert "Elisabeth" i Atlanterhavet; skibet fandtes i synkefærdig tilstand:
Franskmændene gik i egne både, da de observerede "Thora", men i det samme faldt rigningen ned på dem, så de ingen vegne kunne komme. Søgangen var høj og for kaptajn Thomsen, der kom de skibbrudne til hjælp, var det meget vanskeligt og livsfarligt at yde dem samme. Han fik dem dog alle godt ombord i "Thora"


Thomsen blev imidlertidig af stormen, der tiltog, drevet langt ud af kurs, og rejsen derved så meget forlænget, at hans ferskvand og proviant deraf og af de flere mennesker, der nu fandtes om bord, begyndte at slippe op, så de måtte alle sættes på ration. "Thora" var på vej til Hamburg, hvortil han medtog de skibbrudne


I Fanø Ugeblad berettedes det d. 15. maj 1909 at "Thora" var solgt til kaptajn Th. A. Thomsen og den korresponderende reder blev kaptajn J.J. Clausen, Fanø. Det kostede 100.000 kr. at bygge "Thora", nu solgtes skibet for 16.000 kr. , en forskel, der ikke alene skyldtes skibets alder.


Under et ophold i Sydney N.S.W. solgtes skibet til lokale redere for 1000 pund sterling og omdøbtes til " "Manunui".
I maj 1916 grundstødte "Manunui" på Empire Island og totalforliste, besætningen blev reddet.


Kilde: F-Holm-Petersen og Nordby Sognearkiv

 

thora5t

 

 

 

 

 


Gå til top

End Of Slide Box