Mitfanoe
Pedersen, Niels Jensen, skibsfører

pedersen.nielsj

Fam

Niels Jensen Pedersen
Født: 10 aug 1863 i Odden, Fanø - Død: 15 sep 1946 i Odden, Fanø
Stilling: Skibsfører
Hans far: Fisker Peder Hansen Pedersen - Hans mor: Catrine Nielsdatter

Gift 6 nov 1888 i Nordby Kirke, Fanø med
Hustru: Margrethe Abrahamsen
Født: 16 mar 1866 i Odden, Fanø - Død: 16 aug 1938 i Esbjerg, St. Josefs Hospital
Hendes far: Skibsfører Johannes Sørensen Abrahamsen - Hendes mor: Magrete Nielsdatter

Børn:
Cathrine Christine Pedersen
Født: 27 aug 1889 i Hamburg, Tyskland
Note: Fødested ikke sikkert.
Jonny Abraham Pedersen
Født: 7 okt 1890 i Hamburg, Tyskland
Magda Pedersen
Født: 11 sep 1893 i Odden, Fanø - Død: 3 okt 1964 i Esbjerg, Centralsygehuset
Gift med Morten Nørreby
Peter Lenold Pedersen
Født: 3 jul 1901 i Odden, Fanø
Ketty Karena Pedersen
Født: 7 maj 1904 i Odden, Fanø

Kapt

1896 - 1902: Fører af "Vega", bark, Kolding

1902 - 1909: Fører af "Providencia" af Pernambuco, Brasilien

1917 - 1917: Fører af "Orkney", bark, Aalborg

1918 - 1921:: Fører af "Asgerd", fuldrigger, København

1923 - 1924: Fører af "Ingrid", bark, Svendborg

Beg

 

Niels sejlede som ung med Fanø og tyske skibe. Tog eksamen fra Fanø Navigationsskole 1885 og kom til orlogs i 1886.

Sejlede derefter nogle år som styrmand i forskellige Fanø skibe.

Fra 07.10.88 - 01.08.1891 i land i Hamborg som rigger og stevedore. Flyttede til Fanø igen 29.09.91.

Var 1. styrmand med jernbark "Phønix", kapt. Øhle i 18 måneder, senere styrmand med jernbark "Irvine" af Fanø fra 10.04.93 til 18.01.96.

 

D. 07.02.96 overtog han i Hamborg bark "Vega" af Kolding til 1902. Kaptajn på 3 mastet skonnert "Ragnhild" ØK i 3 år.

Senere styrmand med brig "Sophie" af Fanø i 3 år.

På generalkonsulatet i Hamborg 1909 til 1912. Kaptajn på bark "Orkney" af Ålborg 1 år, torpoderet af tysk undervandsbåd ved Gibraltar 1917.

Kaptajn på fuldskib "Asgerd" af København 1918 til 1921.

Senere kaptajn på barken "Ingrid" af Svendborg fra 1923 til 1924. Siden har kaptajn Pedersen boet på Fanø og virket med forskelligt.

 

 

Læs herunder omtale af Niels's 80 års fødselsdag, Fanø Ugeblad d. 7.8 1943:

 

Tirsdag d. 10. august kan en agtet, gammel borger i Nordby, kaptajn Niels Jensen Pedersen, fejre in 80 års fødselsdag.
Kaptajn Pedersen, der er født her i byen, kom naturligvis straks til søs efter sin konfirmation, først med Fanø sejlerne, senere med de store tyske sejlskibe. I året 1884 tog han sin styrmandseksamen ved Fanø navigationsskole og året efter 2.del. Så sejlede han som styrmand til han i 1888 sammen med 2 svogre begyndte en rigger- og stevedorevirksomhed i Hamborg. I 1891 gik han ud igen, denne gang i de store jernskibe.


I 1896 blev han fører af jernbarken "Vega" af Kolding – skibet havde han indtil 1902. Sidstnævnte år blev kaptajn Pedersen fører på briggen "Providencia" af Pernambuco og sejlede så under det brasilianske flag til han i 1909 fik ansættelse som sekretær på det danske generalkonsulat i Hamborg. Her var han indtil 1917, da han efter eget ønske og på grund af forholdene igen gik til søs.
Han fik jernbarken "Orkney" af Aalborg at føre, men blev allerede året efter torpederet med dette skib i Nordatlanten. Senere var kaptajn Pedersen fører af jernbarken "Ingrid" af Svendborg og af Danmarks fineste sejler, fuldriggeren "Asgerd" af København.


I 1924 gik Pedersen i land. Men den virksomme mand kunne ikke finde sig i at sidde med hænderne i skødet. Han har således i 14 år været repræsentant for forsikringsselskabet "Skjold" – i 15 år var han agent for livsforsikringsselskabet "Hafnia" – i 15 år var han kassere for Fanø Skibsrederforening og i 13 år kassere for Assuranceforeningen. Han har altså, som det ses, haft nok om hænderne. Nu har han frasagt sig alle sine hverv. Men når man er blevet 80 år, har man jo også lov til at holde ferie.


For 5 år siden mistede kaptajn Pedersen sin dygtige hustru, hvilket var et hårdt slag for ham. Af hans børn er 4 i live, nemlig en søn og 3 døtre. Sønnen er den bekendt skibshandler i Frederikshavn, Jonny Pedersen. En datter er gift med fiskehandler Vinding, Strandhuse ved Kolding. En anden datter er gift med chauffør Nørreby i Esbjerg. Den 3, datter, der er enke efter kontorist P. Hansen, er bosiddende i Frederikshavn.


Selv om kaptajn Pedersens helbred vel ikke mere nu er det allerbedste, er han dog så åndsfrisk som nogen. Med stor livlighed fortæller han om sine mange oplevelser, og han har sikkert oplevet mere end de fleste.
Han livs mærkeligste tildragelse var sikkert, da han blev torpederet med "Orkney". Det skete d. 9.8 kl. 0830. Skibet var på rejse fra Cadiz til Island med en ladning salt. Inden skibet blev sænket, var besætningen gået i bådene, kaptajn Pedersen med 4 mand i styrbords redningsbåd, og styrmanden med de øvrige i bagbords redningsbåd. Undervandsbåden tog begge både på slæb noget over et døgn, men overlod dem så til deres egen skæbne på 30.30 N og 15.30 V. Efter kort tids forløb , kom bådene fra hinanden.


Besætningen fra bagbords redningsbåd blev af et krigsskib indbragt til Gibraltar d. 18.8 . Blandt de ombordværende var Anton Berg Meinertz fra Nordby. D. 20.8 fik kaptajnen fru melding fra rederiet om forliset og om at båden med hendes mand endnu ikke var indkommet. Og så begyndte ventetiden for dem derhjemme. Dagene gik, de blev til uger og måneder. Landets aviser beskæftigede sig nu med sagen, og det blev fastslået, at de måtte være omkommet alle. Men kaptajnens frue håbede mod alle kendsgerninger og endelig en dag sidst i oktober måned kom der telegram fra Bergen, at de alle var reddet og indbragt til denne by af briggen "Zaima" af Kalmar. Vi har dvælet lidt udførligt ved denne begivenhed, fordi vi synes, den er så enestående.


En dygtig sømand har kaptajn Pedersen været. Han var ikke bange for at lade skuden gå for fulde sejl. Som fører af "Asgerd" præsterede han at gøre turen fra Buenos Aires til København på 50 dage. Det var en rekordrejse. Jovist skete der noget, hvor kaptajn Pedersen var med.


Da han var på generalkonsulatet i Hamborg, døde kong Frederik d. 8. i denne by. Og kaptajn Pedersen kan endnu den dag i dag give en livlig skildring af hvordan konsulatets telefoner ustandseligt kimede, mens telegrammer fra hele verden strømmede ind med forespørgsler om det kongelige dødsfald.
Nu former tilværelsen sig mere stilfærdigt for ham. Den gamle skipper går i dag for små sejl – en tur ned om havnen og op i gaden, det er det hele


Vi sender den gamle kaptajn vore bedste ønsker på højtidsdagen

 

Læs også Niels Toftegaard Nielsens oplevelser ombord i "Vega"

 

 

Herunder et billde af fuldriggeren "Asgerd" af København

pedersen.nielsj4

 

 

Kilde: Nordby sognearkiv, Fanø Ugeblad, Morten Clausen og Kromann

 

Relaterede artikler

Gå til top

End Of Slide Box