Mitfanoe
Fanø Bad 1990 - 1999

Fanø får fornemt feriekompleks

Byggeriet af Golfparken, et kompleks med

36 ferielejligheder ved Fanø Bad, i gang til efteråret.

Jyske Vestkysten 7. august 1991

Golfparken 1 Fanoe-Bad

Golfparken 2 Fanoe-Bad

Efter at Fanø Bad. i mange år har været skæmmet af en række faldefærdige bygninger, er de sidste af slagsen ved at forsvinde, og området er efterhånden ved finde sit udseende.

En del mangler dog endnu, men allerede nu, og endnu mere udpræget fra efteråret, vil stedet summe af hektisk byggeaktivitet.

Ved siden af supermarkedet på Standvejen er håndværkere ved at færdiggøre de sidste 10 af i alt 18 feriehuse i Skagen-stil.

Skråt over for er 52 lejligheder i Fanø Badeltands nybygning halvejs færdige - og til efteråret påbegyndes opførelsen af 36 ferieleligheder langs tennisbanerne og Golf-banen. Projektet får navnet Golfparken.

Det betyder, at endnu fire markante bygninger ved Fanø Bad forsvinder. Den ene er netop faldet for bulldozernes grabber, nemlig bygningen Strandlyst, som i flere år har stået som en faldefærdig ruin, Desuden forsvinder Golf Hotel, ejendommenn Marguerita og P.O, Lassens ejendom.



Den forhenværende hold-pension Strandlyst har stået tom l lere år. Den var tidligere ejet af Anders Burgdorf Jensen, der gik konkurs med sit supermarked ved Fan« Bad for et års tid siden,

- Vi har længe presset på for at få bygningen fjernet, og da et konsortium erhvervede bygningerne i forbindelse med planerne om Golfparken, benyttede vi lejligheden til at minde om, at de havde en moralsk forpligtelse til at bringe forholdene i orden. Bygningens miserable udseende skæmmede, men vi kunne også frygte, at børn eller andre kunne komme i fare, siger borgmester Kled Nielsen.

Det nye projekt med de 36 ferielejligheder er tegnet af arkitekt Pouli Holm, København. Arealet blev solgt til konkursboet efter Anders Burgdorl Jensen, men har skiftet hænder flere gange siden. Ejendomsselskabet Bosagergård i Odense solgte projektet sidst i maj til entreprenørfirmaet Hans Jørgensen & Søn, ligeledes Odense, som skal opføre feriekomplekset.

Direktør Ove Klok fra entreprenørfirmaet fortæller, at projektet kommer til at koste godt 20 mill. Kr., og vil stå færdig til sommersæsonen 1992.

Vi skal bruge den næste månedstid til at vurdere, hvilket af to typer projekter, vi skal vælge. Den ene mulighed er, at vi sælger dem som ejerlejligheder.



Den anden løsning er et ferie-center, men det kræver en mindre restaurant. Dette projekt vil kunne sælges til en pensionskasse eller lignende, som skal forestå udlejningen. Vi har allerede fremsendt ansøgning til Selskabsstyrelsen, mens de lokale ting omkring lokalplan, miljøplan mv. er afklaret med Fanø kommune og Ribe Amt, fortæller Ove Klok.

De 36 lejlighedder bliver samlet på 2750 kvm. med to typer lejligheder på henholdsvis 70 og 90 kvm. De bliver i halvanden etage, muret byggeri med tegltag.

Det sidste projekt er endnu et tiltag i udviklingen mod, at hovedparten af bygningerne fra prhundredskiftet er forsvundet, begyndende med de markante storhoteller Vesterhavet og for to år siden det dengang Tvind-ejede hotel Kongen af Danmark.

Tilbage er kun ganske få bygninger, som er ved at blive renoveret. Her er de store flotte villaer, på den yderste klitrække et flot minde om en gylden epoke. Quisisana er blevet meget flot renoveret, og villaen med Café Nina er også godt i gang med at få afslutett en omfattende ansigtsløftning.



Fiskehuse i Skagen-stil ved Fanø Bad

De første otte er allerede solgt

Jyske Vestkysten 18. juni 1991

Time-share-lejligheder 2 St

”Fiskehuse i Skagen-stil ved Fanø Bad lyder umiddelbart selvmodsigende.

Men det er ikke tilfældet med de feriehuse, som skyder op i denne tid. Resultatet ser smukt ud, og Maltbæk Tømrer- og Snedkerforretning, som opfører de spændende feriehuse bestående af 18 moderne boliger, har da også succes med projektet.

10 af feriehusener skal ifølge planen stå færdige 1. juli 1991, mens opførelsen af de resterende otte går i gang efter sommerferien. Otte af husene er allerede solgt, oplyser Flemming Petersen fra Maltbæk-firmaet.

Husene, som koster en halv mill. Kr., er på 51 kvadratmeter og opført i to etager, ligesom der er hems.

Husene er af træ, de har klinkegulv, vandskurede bægge og tegltag. Med i prisen følger både møbler og montering af alskens moderne bekvemmeligheder. Husene indeholder bl.a. stereoanlæg, farve-tv, solarium og opvaskemaskine.”



Fanø får 52 nye ferielejligheder

De første bliver klar til sæsonen og er allerede lejet ud.

Jyske Vestkysten 24. maj 1991

Fanoe-Bad 8

”På Fanø Badeland arbejder man med fuld kraft med opførelsen af 52 nye ferielejligheder.

Lejlighederne skal supplere de 66 fire-seks personers lejligheder og otte dobbeltværelser, som badelandet i forvejen råder over. Man når i alt op på 126 enheder.

Det nye hotelanneks opføres på grunden over for Fanø Badeland, hvor hotel Kongen af Danmark tidligere lå. Den grund hørte med til Fanø Badeland, da Art Holiday overtog hotellet den 1. august 1990.

Allerede dengang var man besluttet på at bygge flere lejligheder, men der går lige et stykke tid, inden alle tilladelser er i hus, siger direktør Peter Salskov Olesen, Fanø Badeland.

Lejlighederne bliver færdige i løbet af sæsonen frem til september, og ikke så snart er håndværkerne ude, før lejerne er inde.

Der har været en utrolig søgning til de lejligheder, vi allerede har, og det var også derfor, man kunne se, at der var økonomi i en udvidelse af kapaciteten, siger Marianne Christensen, souchef på Fanø Badeland.

De første 16 lejligheder skal være færdige til udlejning fra 6. juli 1991. resten færdiggøres løbende og lejes ud i løbet af sæsonen. Desuden er alt lejet ud i efterårsferien, siger hun.

Lejlighederne i stueetagen er til fire personer, mens man på førstesalen har en hems i lejlighederne, så der bliver god plads til seks personer.

Ikke mindst hemsen er et aktiv for børnefamilierne. Den giver et spændende sove- og legerum, siger Marianne Christensen.

Stilen i byggeriet er ikke den samme som i Fanø Badeland, der stod færdigt midt i marts 1989. der er i højere graf taget hensyn til den traditionelle byggestil og miljøet på Fanø, er både hun og Peter Salskov Olesen enige om.

Byggeriet fhar Art Holiday lagt i hænderne på Ålborg-firmaet Bach & Egmose, men det udføres af lokale håndværkere. De har fart på, for den egentlige start gik lige efter påske først i april, og man skal som sagt være klar til sæsonen.

Siden starten i 89 har vi haft støt stigende belægning. Formentlig fordi det er en tiltalende måde at holde ferie på. Er vejret til det, kan familien gå til stranden, og laver det danske sommervejr en af de traditionelle overraskelser med regn og blæst, kan man ty til det subtropiske badeland og aliigevel få en badeferie, mener Marianne Christensen.”



Kloak-projekt for Fanø Bad i 1996

Samtidig med kloakeringen anlægges kombineret gang- og cykelsti på Strandvejens sydside. Samlet udgift 2,3 mill. kr.

Jyske Vestkysten 31. december 1995

”Et kloakerings- og spildevandsprojekt for Fanø Bad sættes formentlig i gang til februar 1996 med forventet afslutning inden udgangen af 1996.

Sideløbende med dette projekt skal sydsiden af det eksisterende fortov på Strandvejen ud til Fanø Bad renoveres.

Det bliver samtidig ændret til en kombineret gang- og cykelsti i lighed med, hvad der allerede er tilfældet på nordsiden.

Gangstien bliver 1,45 meter bred og belagt med SF-sten, mens cykelstien bliver 1,55 meter bred og belagt med asfalt.

De samlede udgifter vil ifølge beregningerne løbe op i godt 2,3 mill. kr.

Kloak- og spildevandsprojektet er beregnet til 868.000 kroner, mens gang- og cykelstien ventes at koste 1.440.000 kr.”



Fra ruinhob til smuk strandvilla

5. september 2002

”Viggo Holten fra Nordby fik onsdag Nykredits boligpris på 10.000 kroner for sin renovering af den gamle strandvilla »Villa Quisiana« ved Fanø-Bad.

Da Viggo Holten købte villaen for 20 år siden, var den en fuldstændig ruinhob. Saltvand og sand havde gjort sit til, at det nærmest var lige til at rive ned. Den uddannede restaureringsarkitekt ville det dog anderledes og gik i gang med en renovering af strandvillaen, som er fra 1897.

En mangelvare

- Stedet er unikt, det ligger ud til den yderste klit med Vesterhavet som nærmeste nabo. Gamle istandsatte strandvillaer er en mangelvare på Fanø, hvis det ikke havde været for Viggo Holten, så havde den gamle strandvilla været historie i dag, fortæller arkitekt og tømrermester Lars Dagø, som har været med i udvælgelseskomitéen.

Prisvinderen Viggo Holten var glad for prisen, da det har været en lang og hård kamp at sætte strandvillaen i stand.

- Som Viggo Sommer min navnefælle synger, så er jeg glad for ikke at være blevet glemt. Jeg kan takke min kone Berit for, at hele dette projekt er blevet til noget. Uden hendes opmuntringer og sans for indretning ville »Villa Quisiana« ikke være det, det er i dag, fortæller Viggo Holten.”


nytennisbane



Tennisbanerne får et tiltrængt løft

Både nye baner og golfbane-udvidelse er et forsøg på at højne standarden ved Fanø Vesterhavsbad, siger den daglige leder Stephen Lassen

Jyske Vestkysten 30. marts 1997

”Fanø Vesterhavsbad A/S investerer en halv million kroner på at udskifte de to gamle tennisbaner.

Asfaltbelægningen, som på grund af gentagne oversvømmelser ofte har været særdeles ujævne og nok ikke lige noget for en Boris Becker, udskiftes til mere tidssvarende kunststof-baner.

Banerne skulle gerne være klar til pinse, men det afhænger af vejret, idet det skal være tørt for at kunstbelægningen kan limes på, oplyser Stephen Lasen.

De nye tennisbaner er sammen med flere andre ting et led i hele indsatsen på at højne standarden for Fanø Vesterhavsbad. Heri indgår også hoteller og udvidelsen af Fanø Golfbane, som skal være færdig i forbindelse med banens 100 års jubilæum i 2001.

Fanø Golfbane – eller Fanø Golflinks, som er det rigtige navn – er ikke alene danmarks ældste, men også eneste bane af sin art her i Danamrk med forbillede i de s links-baner.

Der udvides med 15 hektar fra de nuværende 40.”



P. O Lassen har slået et slag for golfsporten

En af Fanøs markante profiler fylder 80 år 2. februar 1998. P. O. Lasssen var med i kommunalbestyrelsen i over 25 år for de konservative

Jyske Vestkysten 31. januar 1998

polassen 9


En af Fanøs mest markante profiler fylder 80 år på mandag. Det er direktør Per Olaf Lassen, som i høj grad har været med til at præge udviklingen på Fanø.

P. O. – som han blot kaldes – er tidligere politiker og havde i sin tid i byrådet, blandt andet det klare standpunkt, at politikere ikke skal lege embedsmænd.

Vi skal ene og alene lægge de overordnede linjer og lade embedsmændene klare deres del af arbejdet, mente han.

På denne måde får vi også den tid, vi skal have. Når politikerne klager over for lidt tid, griber de efter min mening tingene helt forkert an, sagde han.

P. O. Lassen var medlem af først sognerådet og siden byrådet på Fanø i over 20 år for Det konservative Folkeparti.

Han var kendt som en politiker, som havde hurtige svar på de fleste spørgsmål – også i komplicerede sager. Han var i flere perioder formand for teknisk udvalg samt formand for ligningskommissionen.

P. O. Lassen er født i Nordby og voksede op på Vadehavsøen. Han er uddannet på Niels Brocks handelsgymnasium i København og arbejdede i adskillige år i hovedstaden i rejse- og hotelbrenchen.

Derefter vendte han hjem til Fanø og forpagtede hotel Kongen af Danmark og Kurhotellet i Fanø Bad fra 1946 – 54.

Siden blev han direktør for Fanø Vesterhavsbad, en stilling som omfattede en række funktioner. Han lagde blandt andet stor vægt på driften af golfbanen, der er blevet en attraktion både blandt turister og fastboende.

Det er således P. O Lassens fortjeneste at der hvert år holdes en international golfturnering på Fanø. Han er i øvrigt meget glad for 18 hullers banen på øen. Den er Danmarks første golfbane, anlagt efter skotsk mønster efter århundredskiftet.

P. O. Lassen er også lokalhistorisk interesseret. Han har skrevet en bog ved navn ”Badestedet Fanø” med undertitlen ”et strejftog gennem 50 år”. Den udkom i januar 1997.

Ejerlejligheder tæt på havet til salg

242 af i alt 315 lejligheder i tre Fanø Bad hoteller skal sælges som feriehusejerlejligheder. Lokalplan ventes vedtaget til foråret

Jyske Vestkysten 11. februar 1999.

Feriecenter-Vesterhavet 4

Feriecenter Vesterhavet.


Med en ny lokalplan for Fanø Bad vil 242 af tre feriehotellers i alt 315 lejligheder kunne sælges som såkaldte feriehus-ejerlejligheder.

Det drejer sig om 146 lejligheder i Danland Feriehotel Vesterhavet, 52 i Fanø Badeland og 34 i Hotel Golfparken. Det ventes, at lokalplanen kan vedtages til efteråret, og den nye form for ferieboliger tages i anvendelse i sommeren 2000.

Hotellerne har i flere år haft dårlig ækonomi, været gennem flere tvangsaktioner, ligesom de er ringe vedligeholdt.

Gennemføres planen vil lejlighederne være underlagt sommerhuslovgivningen, herunder reglerne om hvor meget de må lejes ud, og bestemmelsen om, at de kun kan erhverves af danske statsborgere.

En fordel ved omdannelsen vil være, at ejerne af feriehuslejlighederne individuelt kan optage lån og derved sikre den nødvendige vedligeholdelse.

Før planen kan realiseres, skal der vedtages lokalplan for de berørte områder, og de nuværende ejere skal opfylde en række betingelser vedrørende istandsættelse.

Ejendomsmæglerne REKA-grupppen i Varde har en konsulentaftale med både Danland og Fanø Badeland om at gennemføre hele konceptændringen.”



Fanø Vesterhavsbad skifter udseende

En ombygning til 12 mill. Kroner af det tidligere Danland-hotel skal være færdig til påske. Samtlige syv bygninger får nyt tag med rejsning

Jyske Vestkysten 13. marts 2000.

”Fanø Vesterhavsbad er godt i gang med at skifte udseende – til det bedre, efter der er kommet rejsning på de før flade tage.

En større ombygning til 12 mill. Kroner er snart ved at være tilendebragt. Den er blevet ført ud i livet i forbindelse med, at det tidligere Danland-hotel Vesterhavet er kommet ind under sommerhuslovgivningen, og det store bygningskompleks i realiteten er ejet af indehaverne af de 146 lejligheder organiseret i ejerforeningen Vesterhavet som er bygherre.

Foruden nye tage sker der mange andre forandringer. Alle betonoverflader males i en lys farve og den yderstliggende parkeringsplads skifter helt udseende. Der opsættes kantsten, og den store plads beplantes, ligesom der nyasfalteres.

Inde i gården lægges ny asfaltbelægning, der kommer nye cykelskure med tag, beplantning og yderligere 30 – 40 parkeringspladser. Der opsættes også nye installationer i alle lejligheder, som i øvrigt gåes efter i sømmene.”



Golfspillere i kø til lejligheder

Mandag den 26. februar 2001

”To weekender var nok til at kunne melde alt udsolgt af 35 ferielejligheder lige op ad golfbanen ved Fanø Bad.

Lejlighedskomplekset på ferieøen blev oprindelig bygget af Phønix-koncernen i Vejen, der stillede ferieboliger til rådighed for de ansatte. Men da norske Rieber & Søn overtog den danske asfaltvirksomhed i 1997, blev det nu 10 år gamle byggeri sat til salg.

- Vi havde håbet, at salget ville gå hurtigt, men vi er dog overraskede overen så massiv respons.

Vi fik udsolgt ved at sælge de fire sidste lejligheder i denne weekend, og vi har skrevet 10-15 interesserede på venteliste, siger projektchef Gorm Rosholm, Thorkild Kristensen Group, der har udbudt lejlighederne gennem ejendomsfirmaet Torben Kjeldsen.

Priserne for de 70-85 kvm store lejligheder ligger på 575.000-688.000 kroner, og det er langt under, hvad feriehuse i tilsvarende størrelse ville koste. Et feriehus på 85 kvm ville løbe op i over en million kroner med en bare nogenlunde attraktiv placering på Fanø.

Pensionistbolig

- Køberne er primært fra nærområdet, Esbjerg, Bramming, Vojens og Kolding, mens der er enkelte købere fra Fyn og Sjælland. Det er udpræget golfspillere, der har købt lejlighed, og der er få yngre parimellem. Køberne er typisk midaldrende, nogle har købt som investering, andre for at have en feriebolig til, og nogle satser formentlig også på at bo hele året i huset som pensionister, siger Gorm Rosholm.

Komplekset

blev bygget i 1991 og er i god stand. Ejerne slipper for at vedligeholde det ydre, der er intet græs at slå og ingen have bøvle med. Netop den nemme pasning tiltaler mange købere.

Ejerne i Golfparken kan ud over den nemme adgang til Fanøs golfbane glæde sig overat være nabo til øens største subtropiske badeland, squashbaner, tennisbaner, computercafe og have kort afstand til en af landets fineste badestrande.

Efter Phønix-koncemen ejede stedet, blev det overtaget af ejendomsmæglervirksomheden Poul Erik Bech og Vejen-ejendomsmægleren Svend Aage Sørensen. Udstykningen til ejerlejlighedsprojektet Golfparken er foretaget af den nye ejer, Thorkild Kristensen Group.”



Det spolerede miljø

Fanø Bad-området

Fanø Bad-området blev anlagt som "Fanø Nordsøbad" i 1892 af en tysk investeringsforening som mondænt badested med hoteller, pensioner og enkelte villaer, og senere (1902) med golfbane -- i dag landets ældste -- og små sommerhuse i "Fanøstil" og funktionalisme (1920-30). Området er stærkt påvirket af de senere års rekreative udvikling. De store gamle hoteller blev nedrevet i 1968-90 og erstattet af to nye store komplekser -- DanLand fra 1970,erne og Fanø Vesterhavsbad fra 1990,erne -- og der er kun enkelte af de gamle villaer samt to pensionater bevaret af det oprindelige badested. Langs golfbanen, der nu skal udvides, ses enkelte af de ældre funkissommerhuse, men det er svært at se forskel på de gamle Fanøsommerhuse og de mange nye, der er opført i samme stil. Alt i alt er området ændret så drastisk, at det ikke adskiller sig fra så mange andre feriesteder ved kysten, og miljøet er derfor ikke prioriteret som bevaringsværdigt kulturmiljø, skønt områdets historie som et af de første bademiljøer på sin vis er vældig interessant.

kortfanoebad


Sidste rest af det gamle Fanø Bad skal nu sikres

Jyske Vestkysten 15. maj 2006.

STORHEDSTID: Lokalplan for Sønder Klit, Fanø Bads dyreste adresse, skal sikre den historiske arv.

FAN0: Kurbadet, Hotel Kongen af Danmark og mange andre statelige bygninger ved Fanøe Bad er historie.

Sammenlignet med fordums storhedstid, hvor Europas fyrster og rigmænd boltrede sig ved Badet, er stedet i dag en fattig afglans af det hektiske og luksuriese badeliv, som udfoldende sig ved turismens spæde barndom i slutningen af 1800-taIIet.

I et forsøg på at bevare en af de sidste rester af det gamle Fanø Bad har byrådet godkendt et forslag til lokalplan 64 .for Sønder Klit - fra Villa Nina og Villa Quisisana og sydpå.

Lokalplanen er udarbejdet af Landinspektørerne I/S, Esbjerg, i samarbejde med sommerhusejer Steen Lassen og Fane Kommune.

Formålet er at sikre den eksisterende og arkitektoniske bebyggelse samt sikre, at ændringer og tilbygninger sker i overensstemmelse med den oprindelige arkitektur, således at ny bebyggelse får en placering, udforrnning og materialevalg indpasset bedst muligt til den eksisterende historiske bebyggelse.

Arbejdet har været udskudt i seks et halvt år. Hver gang der har været ressourcemæssige problemer i kommunens forvaltning, har vi ræsonneret, at arbejdet nok kunne vente, siger borgmester Erik Nørreby (V).

Fortsat byggemuligheder

Teknik- og miljeudvalgets formand, Karen Boel Madsen (Miljølisten) gør opmærksom på, at der fortsat er en række byggemuligheder i området, hvilket mange formentlig ikke er bekendt med. - Der er kraftige restriktioner for at bevare harmonien. Alle ønsker at bygge sa højt, som muligt for at få den bedste udsigt. I lokalplanen er der fastlagt en bestemt kote-højde beregnet for sokkel og kiphøjde, så der ikke er noget at diskutere, siger Karen Boel Madsen.

Nye tider ved Fanø Bad

08. januar 2004

”Restaurant Fanø Bad i Hotel Fanø Badeland skal have ny forpagter per 1. februar.

For den kommende restauratør bliver det en helt anden restaurant end den, vi kender i dag, fortæller direktør Torsten Søborg.

Feriecentret ved Fanø Bad med plads til 600 gæster er nemlig på vej med en markant ombygning til fire-fem millioner kroner.

Planen går blandt andet ud på at opføre tre huse ud mod Strandvejen i typisk Fanø-stil med stråtækt tag, og yderligere to huse vendt mod havet og med terrasse foran.

På 1. salen, med en storslået udsigt ovsr Vesterhavet, skal der være café, og ifølge Torsten Søborg med en indretning, som det kendes fra blandt andet Café Chr. IX på Torvet i Esbjerg.

En ansøgning er under behandling af Fanø Kommunes forvaltning. Det er planen, at ombygningen skal i gang til foråret og stå klar til sommersæsonens første gæster.

- Jeg er overbevist om, at kommunen betragter det som en positiv forandring af Fanø Bad, idet det efter min mening vil give området et gevaldigt løft, siger Torsten Søborg.

Den nye restauratør skal afløse Henrik Andersen, der har været forpagter et års tid. Sideløbede med restaurant Fanøbad har han drevet restaurant Skyttehuset i Vejle efter at være kommet fra Henne Kirkeby Kro.

Henrik Andersen vil nu koncentrere sig om Skyttehuset. Før ham var Lone Jensen forpagter. Hun ejer i dag restaurant Appel i Hovedgaden i Nordby.”

Fanø Bad 2005

cafe-seaside 1

Cafe Seaside

Den-gamle-og-lukkede-koebman

Den gamle og lukkede købmandsforretning

Fanoe-Bad 2

Kellers eksisterer endnu

KellersFanoeBad

Fanoe-Bad 4

Fanoe-Bad 5

Fanoe-Bad 7

Feriecenter-Vesterhavet 4

Feriecenter-Vesterhavet

Golfparken 2 Fanoe-Bad

Golfparken

Hotel-Fanoe-Badeland

Hotel Fanø Badeland

Time-share-lejligheder 1 St

Time-share lejligheder 

 

Relaterede artikler

Gå til top

End Of Slide Box

Related Articles