Mitfanoe
Klitterne på Fanø


Logo 900


Plantelivet i Fanø's Klitter

Klitterne på Fanø


Klit-forside web


Sandet, vinden og planterne

Har havet bragt stranden op i et rimeligt højt niveau, bliver sandet tørt nok til at fyge. Hver storm bringer nyt sand til, og vinden overtager transportjobbet. Småklitter dannes og udslettes. Først når de sandbindende planter indvandrer, får klitterne konstans. Også bag drivtømmer og småsten dannes klitter, men deres vækst begrænses af genstandens størrelse. Planterne vokser med klitten. Vind, sand og plante er en treenighed!

Så længe tuerne er små, kan stormflod og brænding på ny vaske bordet rent, men når enkeltklitterne svejses sammen til en voldformet havklit, lukkes havet ude. Nye tueklitter dannes på forstranden, nye fremskudte havklitter lejres foran de gamle. De ældre klitlinjer ligger nu beskyttet mod havets angreb, deres sandtilførsel fra stranden ophører, men vinden lader dem ikke i ro. Når mennesket høstede hjelme til vinterfoder, eller fårene trampede hul i det tynde plantedække, føg sandet påny. De gamle klitter fik dybe åbne sår, og sandet føg vider østpå efterladende lange klitstriber ind over det bagvedliggende fladland. Også vinden er såvel opbyg­ger som nedbryder!


Næsten lige meget hvor du befinder dig på Fanø vil du kunne se klitter. De strækker sig langs hele vestkysten i flere bælter og kan også ses midt på øen og ude mod øst.

I de sidste 6 – 7 år har man på stranden kunnet følge dannelsen af nye klitter der følger nøjagtig samme mønster som da de første klitter blev til, dengang Fanø blev dannet.

På Fanø, ja på hele Vestkysten kaldte man klitterne for Bjerge og mange klitter på Fanø har fået navne, nogen efter stedet, eller funktion, nogen fordi et skib strandede ud for dem, fx Silkebjerg og Pælebjerg der frem til 1741 hed Genueserbjerget.  Den højeste klit på Fanø skulle være Store Klit med sine 22 m, men jeg har hørt nogen sige, at der skulle være klitter i Havside Bjerge der er højere, men dette har jeg ikke kunnet få verificeret.


Læs mere om Bjergene her:

Hvorfor hedder Fanø Fanø?
Navnet menes at komme af ordet Fønn, som er et oldnordisk udtryk for "snedrive". Det henviser således til øens hvide klitter.


Gå til top

End Of Slide Box