Mitfanoe
Bakke-nellike


Logo 900


Plantelivet i Fanø's Klitter

Bakke-nellike

Dianthus deltoides


  • Familie: Nellike-familien – Caryophyllaceae
  • Højde: 10 – 30 cm. Løst tueformet, blågrøn plante med opstigende stængler, spinkle og fint hårede..
  • Fåblomstret, endestillet blomsterstand. Kronblade takket rand. Blomsten er femtallig. Farven er lyserød med en mørkere ring tæt ved svælget. Har en fin nellikeduft.
  • Linjeformede blade, bladene er modsat stillede, og smalt lancetformet. De er ca. 1,5-3 cm. lange og 1-2 mm brede med randhår
  • Enkelfrugt, kapsel
  • Blomstringstid: juni-august.


FOREKOMST Kyst, klit, eng.

LEVEVIS. Bakke-Nellike (Dianthus deltoides) er en staude med en tæppedannende, nedliggende til opstigende vækst. Stænglerne er spinkle og glatte med en fin, blålig dug. Bladene sidder modsat, og de er smalt lancetformede med hel rand. Oversiden er mørkt grågrøn, mens undersiden er lyst blågrå. Blomstringen sker i juni-august, hvor man ser de endestillede, røde blomster spredt på planten. Blomsten er regelmæssig og femtallig med lyserøde til karminrøde kronblade, der bærer en mørktfarvet ring tæt ved svælget. Frugterne er kapsler med mange frø.

Rodnettet består af krybende stængler, som dels bærer de overjordiske skud og dels de trævlede rødder. Blomsterne har en fin nellikeduft..

FORVEKSLING  Bakkenellike kan forveksles med Tjærenellike, men denne har blomster i en top af kvaste, hvor Bakkenellikens er enlige eller sidder få sammen i kvast. Tjærenellike kendes også på sine klæbrige, rødbrune partier under bladfæsterne.

Interaktioner med dyr
 Bestøves hovedsagligt af sommerfugle, som med deres lange snabel er de eneste som kan nå ned til nektaren i bunden af blomsten..


bakke-nellike 1 web


Gå til top

End Of Slide Box