Mitfanoe
Gul snerre


Logo 900


Plantelivet i Fanø's Klitter

Gul snerre

Galium verum L. ssp. verum


  • Gul snerre hører til Krapfamilien.
  • En 10 – 60 cm opstigende til opret plante med svagt firkantede skud.
  • De smalt linjeformede blade sidder 6 – 12 i krans.
  • Blomsterne sidder i ende stillede, stærkt grenede blomsterstande.
  • Frugtens to smånødder er glatte.
  • Rodnettet er dybtgående og jordløsnende..
  • Blomstringstid: juni-august.


FOREKOMST Kyst, klit

LEVEVIS. Gul Snerre er en opret eller opstigende urt med 8-tallige kranse af nåleformede blade og små, gule blomster i en langstrakt top. Stænglen er ribbet forneden og trind foroven. Bladene har tilbagebøjet rand og hvidlådden underside. De velduftende blomster er 4-tallige med hjulformet krone. Frugten er en spaltefrugt med 2 runde, jævne delfrugter.

FORVEKSLING  Gul Snerre kan forveksles med den nært beslægtede underart Rank Snerre. Gul Snerre kendes på, at bladundersiden er hvidlådden og at blomsterne dufter, mens Rank Snerre har glat bladunderside og duftløse blomster.


Jomfru Maria’s sengehalm

Et sagn fortæller at det var Gul snerre jomfru Maria brugte som sengehalm for Jesusbarnet, hvorfor den også har fået dette tilnavn. Oprindelig var den viet til den nordiske gudinde Freja, der var kærlighedens og ægteskabets gudinde og navnlig tog sig af barselskvinder, derfor har det fra ældgammel tid været skik at lade planten indgå i sengelejet hos fødende kvinder.

Planten indeholder et enzym, der får mælk til at løbe sammen. Det latinske vérum betyder mælkeløbeurt.

Roden er blevet brugt til at farve linned knaprødt og blomstertoppen til at farve gult og olivengrønt med.

Gul snerre udsender en krydret honningagtig duft, da den indeholder kumarin. Duften mærkes især lige før regn. De søges af mange insekter. Gul snerre er værtsplante for planteædende insektlarver som fx snerresværmerens.

Gul snerre er virksom mod hudlidelser samt mave og tarmkatar. Den har været anvendt som sårmiddel og mod hugormegift og andre forgiftninger. Virker mod gigt, krampe, nyresten og mildner epilepsi.

Planten kaldes også Mælkeløbeurt.


Gul-Snerre 4 web

Gå til top

End Of Slide Box