Mitfanoe
Torskemund


Logo 900


Plantelivet i Fanø's Klitter

Torskemund

Linaria vulgaris


  • Maskeblomstfamilien (Scrophulariaceae)
  • Torskemund er en flerårig, urteagtig plante med en opstigende til opret vækst.
  • Stænglerne er hårløse og runde i tværsnit.
  • Bladene er kransstillede for neden, men spredt stillede op langs stænglerne. De er linjeformede og helrandede med en meget kort stilk.
  • Blomstringen sker i juli-september, hvor man finder blomsterne samlet i ende stillede, meget kompakte klaser. Hver enkelt blomst er uregelmæssig og 5-tallig med en tolappet overlæbe og en trelappet underlæbe samt en lang spore underneden kronen. Kronbladene er lysegule med en orangerød pukkel på underlæben.
  • Frugterne er runde kapsler med mange frø.
  • Blomstringstid: juli - september.


FOREKOMST Græsland, Klit, Strandbred, Vejkant

LEVEVIS. Dunhåret stængel, smalle - næsten linjeformede - 2-6 cm. lange blade. Blomster i tæt klase med 3-6 mm. langt bæger, og 25-30 mm. lang gul og lysegul krone ned 6-12 mm. lang, smal spore. Frø linseformede med brede vingekanter. 

.

FORVEKSLING Dens typiske maskeblomst kan evt. forveksles med arter af Kohvede og Skjaller. Ligheden er dog meget overfladisk, og de andre nævnte har ikke den lange, smalle spore, som Torskemund har. Den kan næppe forveksles med andre hjemmehørende arter fra slægten, da de har andre blomsterfarver.


Rodnettet er dybtgående med en spinkel hovedrod og talrige, fine trævlerødder. Planten danner underjordiske udløbere, sådan at den kan blive bestand dannende. Nektaren i de tæt lukkede læbeblomster kan kun udnyttes af tunge eller meget lang snablede insekter (humlebier og sommerfugle). Planten er rig på flavoner.


Torskemund har fået sit navn p. gr. a. blomstens form. Det er en maskeblomst med meget tykke læber. Når man trykker den på mundvigene, åbnes munden i et vældigt gab. Dette sammen med den lange spore, der kan lige en skægtråd, giver blomsten en umiskendelig lighed med et torskehoved.

torskemund 10 web 
Gå til top

End Of Slide Box