Mitfanoe
Torskemund, Linaria vulgaris

Torskemund 2 web 909

torskemund 1 web 909

  • Hører til Vejbredfamilien. Torskemund er en flerårig, urteagtig plante med en opstigende til opret vækst.
  • Stænglerne er hårløse og runde i tværsnit.
  • Bladene er kransstillede for neden, men spredt stillede op langs stænglerne. De er linjeformede og helrandede med en meget kort stilk.
  • Blomstringen sker i juli-september, hvor man finder blomsterne samlet i ende stillede, meget kompakte klaser. Hver enkelt blomst er uregelmæssig og 5-tallig med en tolappet overlæbe og en trelappet underlæbe samt en lang spore underneden kronen. Kronbladene er lysegule med en orangerød pukkel på underlæben.
  • Frugterne er runde kapsler med mange frø.

   

Rodnettet er dybtgående med en spinkel hovedrod og talrige, fine trævlerødder. Planten danner underjordiske udløbere, sådan at den kan blive bestand dannende. Nektaren i de tæt lukkede læbeblomster kan kun udnyttes af tunge eller meget lang snablede insekter (humlebier og sommerfugle). Planten er rig på flavoner.

”Torskemund har fået sit navn p. gr. a. blomstens form. Det er en maskeblomst med meget tykke læber. Når man trykker den på mundvigene, åbnes munden i et vældigt gab. Dette sammen med den lange spore, der kan lige en skægtråd, giver blomsten en umiskendelig lighed med et torskehoved.”. Fra bogen ”Historien i blomsten”.

Relaterede artikler

Gå til top

End Of Slide Box

Related Articles