Mitfanoe
Jessen, Jens Jørgensen, skibsfører

Fam

Skibsfører Jens Jørgensen Jessen
Født: 26 sep 1829 i Odden, Fanø
Død: 7 apr 1885 i Odden, Fanø
Stilling: Skibsfører
Hans far: Sømand Jørgen Hansen Jessen
Hans mor: Mette Catrine Jensdatter

Gift 7 jul 1856 i Nordby Kirke, Fanø

Hustru: Mette Nielsdatter
Født: 8 aug 1817 i Odden, Fanø
Død: 11 apr 1887 i Rindby, Fanø
Note: Døde på Fattiggården i Rindby
Hendes far: Niels Andersen (Yngre) Fanninger
Hendes mor: Dorthe Hansdatter
Mette var enke efter matros Peder Jensen Toft
Note: Peder Jensen Toft er vistnok omkommen i Nordsøen i stormen d. 2 Okt 1852
da skibet uden mandskab er fundet og indført til Bremerhaven.

Barn:
Peder Hansen Jessen
Født: 24 aug 1856 i Odden, Fanø
Stilling: Arbejdsmand i jordbruget

Kapt

1870 - 1875: Medreder og fører af "Dannebrog", skonnert, reg.t 35, NFMJ, Randers

Beg

Jens var en tid dokmester ved Esbjerg havn

 

En beretning om livet ombord i  "Dannebrog" af skibsfører Bertel Clausen Jensen:

 

Næste år, i 1875, var jeg om bord i en lille skonnert fra Randers, ført af Jens Jørgensen Jessen af Nordby. Skibets navn var "Dannebrog", bygget i Randers af bygmester Schønau (tidligere i Nordby), et smukt lille skib, et helt legetøjsskib, 16 læster eller 35 ton; ikke desto mindre sejlede vi både på England og Østersøen. Besætningen var skipper Jessen og en ca. 19 årig bedstemand (ueksamineret styrmand) og mig som kok.

 

Når minderne går tilbage til den tid, tænker jeg på, hvad man forlangte af en dreng. Om dagen skulle jeg koge mad og ellers passe min vagt sammen med skipperen; men han gik til køjs og lod mig tage vagten og styring i 4 timer. At det gik godt, undrede mig; men var skipperen ligegyldig, så forstod jeg, hvad det gjaldt, og om natten, når søvnen var ved at overvælde mig, tampede jeg mig selv over arme og ben med styrerebet, så det efterlod blå mærker.

 

Ud på efteråret var vi kommet til Riga, hvor vi lastede hør, hamp og tobak til forskellige havne i Limfjorden. Under krydsning ud af Rigabugten en nat under tiltagende kuling, blev vi påsejlet at en stor russisk bark. Den havde ikke set vore lanterne, fordi man var i færd med at bjerge sejl. Russeren stak klyverbommen igennem vort skonnertsejl, lille "Dannebrog" blev helt mast. Russeren kunne ikke komme fri af os, men gav os den ene sinkadus efter den anden, og vi, skipper, bedstemand og jeg klatrede om bord i russeren, som så sejlede tilbage til Riga med os og for selv at skaderne udbedret.

 

Vi forliste søfolk blev indkvarteret i land. "Dannebrog" var drevet i land som vrag og vi mistede alt. Konsulen købte et sæt tøj til os, men i øvrigt betalte vi alt af vores tilgodehavende, og efter søforklaringen blev vi sendt til København; der landede jeg så uden penge. Ofte har jeg tænkt på den konsul, mon han gjorde ret og skel, vi fik nemlig slet intet regnskab over noget.

 

Bertel Clausen Jensen.

 

 

Kilde: Morten Clausen og Søren Clausen

Relaterede artikler

Gå til top

End Of Slide Box