Mitfanoe
Pedersen, Niels Peder, skibsfører

pedersen.nielsp

Fam

Niels Peder Pedersen
Født: 27 nov 1858 i Odden, Fanø - Død: 20 apr 1939 i Odden, Fanø
Stilling: Skibsfører
Hans far: Vognmand Søren Pedersen - Hans mor: Karen Lauridsdatter


Gift 24 mar 1882 i Nordby Kirke, Fanø med
Hustru: Maren Beck
Født: 11 jan 1859 i Odden, Fanø - Død: 17 feb 1944 i Odden, Fanø
Hendes far: Smed Hans Morten Beck - Hendes mor: Severine Marie Winther


Børn:
Søren Hansen Dyssen - Note: Døbt Pedersen, men ændret 22/2-1926.
Født: 15 jul 1882 i Odden, Fanø - Død: 21 apr 1962 i Jerne, Ribe
Stilling: Skibstømrer
Gift med Anna Jensen
Hans Lauridsen Pedersen
Født: 25 sep 1884 i Odden, Fanø - Død: 31 jan 1969 i Spangsbjerg Hospital, Brøndum, Ribe
Stilling: Matros, havnebetjent
Gift med Anna Clausen
Severine Pedersen
Født: 11 okt 1885 i Odden, Fanø
Gift med Niels Sørensen Skouenborg
Peder Marius Pedersen
Født: 21 apr 1888 i Odden, Fanø
Carl Pedersen
Født: 22 okt 1890 i Odden, Fanø
Stilling: Styrmand
Gift med Hertha Petra Jensen
Broder Pedersen
Født: 22 okt 1890 i Odden, Fanø
Andreas Pedersen
Født: 11 feb 1898 i Odden, Fanø
Karen Sørine Pedersen
Født: 14 apr 1900 i Odden, Fanø
Gift med Hans Christian Kreutner
Hjalmar Pedersen
Født: 6 maj 1901 i Odden, Fanø

Kapt

1890 - 1897: Fører af "Puck", bark, reg.t 474, NBTR

ca. 1899 . 1906: Fører af "Tercera", bark, reg.t 1040, NCLG

ca. 1907 - 1910: Fører af "Copley", fuldrigger, reg.t 1740, NHFM

Beg

Niels Peder overlevede forliset med "Tercera" i 1906

 

Herunder omtale af guldbrylluppet , Fanø Ugeblad d. 19.3 1932

 

Af kaptajn Pedersens data kan følgende anføres:


Allerede i 12 års alderen kom han ombord i en Billum lægter, der gjorde mange ture indenskærs, bl. a. sejdedes der mange ture til Føhr med fisk. Men så snart han var konfirmeret, gik han ud på de lange rejser, først med briggen "Dorthea".
Senere sejlede han et år med en københavnerskonnert. I 1877 tog han eksamen fra Fanø navigationsskole, men da han var for ung til at blive styrmand, sejlede han et år med en Fanøskonnert og derefter med en tysk bark som matros. I 21 års alderen kom han så ombord i briggen "Conrad" som 2. styrmand. Sin orlogstjeneste gjorde han ombord i kongeskibet "Dannebrog".


I 1894 var Pedersen 1. styrmand en tid i barken "Tercera, før han blev fører af skibet og han var ombord, da kaptajnen, C.P. Holm's, søn faldt overbord og druknede. Læs artiklen - En sørgelig tildragelse i 1893 - og omtalen under Casper Pedersen Holm.
31 år gammel overtog Pedersen i Marseille stillingen som fører af barken "Puck". Med den gjorde han mange og lange rejser. Han var overhovedet altid på lange rejser – ja, han var så lidt hjemme, at han engang i løbet af 8 år kun havde ca. 3 ugers ophold herhjemme. Under en rejse over Stillehavet blev han syg og sat i land på Molukkerne, hvorfra han måtte rejse hjem ved første skibslejlighed.


Da han var kommet nogenlunde til kræfter, fik han plads ombord i Fanøfærgen; men længslen efter at færdes på de store skibes dæk under sejlenes vældige portaler på skibet over de uendelige oceaner lå ham stadig i blodet, og så gik han som kaptajn ombord i barken "Tercera" (reder C.P. Holm). Med dette skib strandede han på en ø i Mozambique kanalen.

pedersen.np.12
Så fik kaptajn Pedersen fuldriggeren "Copley", som han førte i 3 år. Fra dette skib måtte han rejse syg hjem. Og så kom han ikke mere på de store stræk. I 5 somre førte han den lille damper, "Prins Hamlet", der gik i fart mellem Ringkøbing og Hvide Sande. Det var det sidste, og den gamle skipper, der kun som få havde endevendt jordkloden, slog sig til ro på Fanø.


Den 24.marts holdt kaptajn Pedersen guldbryllup med sin hustru, Maren. Guldbruden bar den smukke gamle Fanødragt på dagen. I ægteskabet er der 8 børn, alle i gode stillinger.

 

 

Herunder nekrolog bragt i Fanø Ugeblad d. 22.4 1939

 

Én af Fanøs gamle sejlskibsførere, kaptajn Niels Peder Pedersen, er i går afgået ved døden i sit hjem i Nordby, 80 år gammel.


pedersen.np.11Kaptajn Pedersen var født i Nordby og kom allerede i 12 års alderen til søs og efter konfirmationen på langfart med Fanøskibe. I 1877 tog han sin eksamen på Fanø navigationsskole hvorefter rejsen igen gik ud på de store have, først som styrmand og soden som fører af forskellige store Fanøskibe – det sidste skib, som kaptajn Pedersen førte, var fuldriggeren "Copley". 6 gange har han været jorden rundt og hans rejser strakte sig ofte over år ad gangen, helt op til 5 år har han været borte fra sit hjem.


Kaptajn Pedersen var sømand til fingerspidserne, en mand, der stillede store krav til sine omgivelser, men ikke mindst til sig selv, og derfor var han agtet og afholdt indenfor sin stand. Indtil for et par måneder siden var han efter sin alder en rask og kraftig mand, en daglig gæst i Skipperhuset og om sommeren ved havne, hvor han med gamle venner drøftede fortidens mange oplevelser. For hans nærmeste har det dog længe stået klart, at livet ebbede ud og i går morges kl. 0730 gik den gamle, stoute skipper ud på sin sidste lange rejse.

 

Afdøde overlevedes af sin hustru, som med en datters hjælp trofast har plejet ham under den lange, svære sygdom. Endvidere efterlader han sig 6 sønner og 2 døtre, som alle på en søn nær, der er skibsfører i San Francisco, bor her i landet.

 

 

 

Kilde: Fanø Ugeblad, Morten Clausen, Schneider og F. Holm-Petersen

Relaterede artikler

Gå til top

End Of Slide Box