Mitfanoe

Fest og traditioner

Ja-gilde og bryllup på Fanø

brylluppaafanoe-forsideNår to unge havde fundet sammen, holdtes der et "ja-gilde", hvorefter man betragtede parret som forlovede, og herefter fulgte brylluppet.

Læs mere Ja-gilde og bryllup på Fanø
 
Død og begravelse på Fanø

Mehrn---Begravelse-i-forsid”Jeg dør ikke, før vandet falder”. Hun ville ikke dø før ved ebbetid. Når vedkommende så var død holdtes der "klæd'gilde", og man vågede over liget. For begravelsen var der et bestemt ritual man nøje fulgte.

Læs mere: Død og begravelse på Fanø
 
Skibslag på Fanø

Et-skib-sat-i-spant-forsideIndenfor skibsbyggeriet afholdes fire gilder: spantegilde, sluthøtte, mastegilde og skibsbryllup.

Læs mere Skibslag på Fanø
 
Grandelag på Fanø

Grandelag var en form for nabohjælp, hvor man hjalp hinanden med forskellige arbejdsopgaver, høst, gravning af mark, etc. Når man var færdig med arbejdet holdtes et lille gilde.

Læs mere Grandelag på Fanø
 
Vennelag på Fanø

Om vinteren når de ældre var hjemme, gik de ældre hver aften på kro, hvor de snakkede om dagens begivenheder samt fik sig et slag kort – ikke om penge men om en kaffepunch, nationaldrikken ”der holdtes for langt hæderligere end en ”kold Snaps”, hvilken de foragtede. I øvrigt var de meget mådeholdne i alle deres nydelser, ligesom deres fordringer i enhver henseende var meget beskedne”

Læs mere Vennelag på Fanø
 

End Of Slide Box