De gamle stier og fåreflytningen –
Ingen af stierne i den sydlige del af Nordby sogn var bredere, end at man måtte gå i gåsegang. Blandt disse stier var der en, der kaldtes æ Kjalingsti, der særlig blev benyttet af beboerne i Nordby, når de om sommeren skulle ind i engene og bjerge hø. Denne sti blev benyttet hver dag af skibstømrer Lavst Jensen, som boede der. hvor nu Langhoff bor, når han gik til sit arbejde på skibsværdftet (æ Hwerre). Hvor stien begyndte, er jeg ikke klar over; den gik over engene og dyrkede marker og kom ud til Neasvejen vest for præstens havretoft, en toft, som en præst i sin tid havde ladet inddige for at beskytte den mod stormflod, denne fulgte Neasvejen forbi havretoften og fortsatte over engene i Skidning ind over heden forbi Karensdal og endte ved æ fogeds eng.
En anden sti gik fra Sønderhovejen forbi mit fødehjem, op gennem toften til den gamle Eskegård og kom derefter i forbindelse med landevejen igen. Denne sti blev benyttet af sønderhoninger og daglig af den gamle post, Hans Munk, der bragte morgenposten fra Sønderho til Nordby og derfra til Sønderho om aftenen. Mathias Jensen, der boede i Gammelby, havde i sin tid købt et stykke jord fra den gamle Eskegård, og ville have dette indhegnet. Det nævnte jordstykke grænsede til vores toft, derfor forlangte han halvhegn, som min far måtte gå ind på. Stien, der var offentlig og havde været brugt i langt over 20 år, kunne dog ikke afspærres. Jeg husker, at de talte om at lade være at sætte et led. det kunne de altid gøre, hvis de blev tvunget til det; men det blev de mærkeligt nok ikke. Der var nok nogle, der vrøvlede lidt; men de gik alligevel den længere vej ad landevejen. Min moder var glad ved, at stien blev nedlagt, derved sparede hun meget øl, da mit hjem var det sidste sted, hvor de kunne få tørsten slukket, før de måtte ud på det lange stræk til Kyllingegården i Sønderho — og tid tog det også, der skulle da også sludres lidt.
Søndagen var den bedste dag, da havde vi god tid, og der kunne fanges kaniner. Der var en lille koloni i Vestermarken - det var vist tamme kaniner, der var sat ud, de var nemlig store og havde forskellige kulører; men de blev dog hurtigt udryddet. Den tid, der skulle samles fugleæg, var dog den bedste tid. Vi fandt hurtigt ud af, hvor de forskellige fugle lagde deres æg. Strandskaden på den yderste klitrække, ternerne på en klitrække, der var meget sandet, mågerne på de høje klitter omkring Pælebjerg, der var ikke mange, men æggene var store og meget eftertragtede. De mange måger kom først, da statsplantagen blev anlagt, da opstod den berømte mågekoloni; men da blev det også forbudt at samle æggene. Da klitterne blev dæmpet, forsvandt en stor del af ternerne.
Hvor er der dog sket store forandringer i Vestermarken. Hvor før det lille klitfår stod og brægede, er der nu flotte sommerhuse, før var der får i tusindvis, i dag findes der ikke et eneste mere på Fanø.
Jens Morten Jensen.