Op
til sidste halvdel af 1700-tallet herskede der fattigdom på Fanø. Det
barske klima, den sandede jord og de udstrakte klitterræner var ikke egnet
til landbrug, om end man dyrkede jorden så godt man kunne; og
kystfiskeriet kunne man kun leve kummerligt af. Adskillige unge mænd tog
hyre på hollandske skibe. Egen skibsfart kunne Fanø ikke få, for øen hørte
under krongodset Riberhus, og Ribe hævdede at den havde eneret på al
sejlads på de omkringliggende strømme og farvande. Handelsbyen Ribe
ønskede ikke konkurrenter. Og fannikerne måtte ikke alene betale afgifter
til Ribe, det var de ripensiske købmænd der havde den største fortjeneste
på Fanøs fiskefangst ved at opkøbe og videresælge den.
1741 lykkedes det Fanøs arbejdsomme og sparsommelige befolkning at købe
deres ø, og nu begyndte en opgangstid. I løbet af få årtier fik Fanø en
stor handelsflåde, ejet og bemandet af øens egne, og der blev sejlet mange
penge hjem, indtil det omkring 1900 begyndte at gå nedad. Overgangen fra
sejlskibe til dampskibe krævede investeringer og havneanlæg som fanøboerne
ikke kunne klare, især fordi den danske stat placerede Esbjerg lige over
for Fanø. Den nye by voksede fra 1896 op med rivende hast, og blev hurtigt
Vestjyllands førende handelsnavn og fiskerihavn. Fanøs skibsfart og
fiskeri forsvandt, turisme trådte i stedet.
Denne omskiften fra fattige fiskerlejer til skibsfartsbyer måtte
nødvendigvis sætte præg på Fanøs folkelige kultur, herunder også maden til
hverdag og til fest.
Den daglige kost bestod i ældre tid hovedsagelig af fisk - frisk fisk
eller saltet, tørret og røget. Fiskearterne var fortrinsvis torsk,
hvilling, kuller og makrel, samt forskellige fladfisk som skrubber,
isinger og rødspætter. I Gr. Begtrups agerbrugsbeskrivelse for
Nørrejylland, fra 1808, ser man at den daglige levemåde på Fanø var
tarvelig, og at der til bryllup og andre højtideligheder almindeligvis kun
blev givet to retter: ærter og flæsk. Oplysningen stammer formentlig fra
en af de lokale præster. Det var sædvane fra sidste halvdel af 1600-tallet
og fremefter, at staten, og enkeltpersoner som professorer (Begtrup var
professor i landøkonomi), anvendte amtmænd og præster rundt om i landet
til indsamling af materiale.
Link til fiskeri
Fisk fortsatte med at være et vigtigt næringsmiddel op til ca. 1920.
Lokalhistorikeren N. M. Kromann fortæller fra tiden omkring 1870 i sin
»Fanøs Historie«, at der helst skulle være fisk i huset hele året igennem,
så man aldrig manglede noget, hverken til morgen, middag eller aften. Ofte
slap kartoflerne op hen på foråret, og så spiste man i stedet nedsaltet
fisk til fersk fisk flere gange ugentlig, og tit tre gange om dagen, idet
man vekslede mellem de forskellige fiskesorter.
Allerede i 1600-tallet blev anselige mængder af saltede og tørrede
fladfisk ført til fastlandet, ikke blot til det nærmeste opland, men helt
til Hamborg. Dengang blev Fanø-fladfisken kaldt riberskulle eller
riberflynder, fordi den blev leveret til købmændene i Ribe, der
videresolgte den.
Bakskuld
Meget anvendt var og er stadig bakskuld, hvilket vil sige ising der er
saltet og vindtørret og måske røget, eller, i vore dage, letsaltet,
lettørret og røget. Bakskuld er altså ikke betegnelsen på en fiskeart, men
på en bestemt fisk behandlet på en bestemt måde.
Om
navnets opståen findes der på den sydligste del af den jyske vestkyst
flere forskellige forklaringer. Én går ud på at fiskerne smed den
usælgelige fisk ising hen på bakken til eget brug; en anden vil vide at
esepigerne fik røget ising som løn for at have sat es (d. v. s. madding)
på bakkernes kroge, altså modtog hvad fiskerne skyldte dem: »bakke-skyld«.
Men da ordet »bakskuld« kendes fra tiden før fiskerbåden blev forsynet med
en bak (d. v. s. forreste del af øverste skibsdæk), kan den første
forklaring ikke være rigtig, og den anden må afvises af bl.a. sproglige
grunde: »skyld« kan næppe blive til »skuld«.
Sandsynligvis angav ordet i begyndelsen en fladfisk fanget med bakke.
En
bakke, er et fiskeredskab bestående af en lang line, hvortil der er
fastgjort flere mindre liner med en krog i hver; og »skulde« eller
»skulle« var i ældre tid fællesnavnet for fladfisk, senere afløst af
fællesbetegnelsen flynder«. Fra første halvdel af 1700-tallet har vi
forskellige eksempler på, at fladfisk taget ved bakkefiskeri blev kaldt en
»bakke-skulde«, »bakke-skulle«, »bakskuld«, »bakskul« og »bakkeflynder«,
og undertiden blev denne betegnelse brugt om en enkelt art fladfisk. Man
kan derfor formode at benævnelsen »bakskuld« af en eller anden grund er
blevet stående ved isingen, og derfor overført til ising som har undergået
en bestemt behandling.
Tørret eller røget ising kender man jo langs hele vestkysten, og ligeledes
andre steder, som på den nordsjællandske kyst, men Fanø har altid haft et
særligt forhold til den. Indtil for et par generationer siden indgik
bakskuld endog i morgenmåltidet, på samme måde som nedsaltet sild i det
meste af landet. Man spiste den rå, klippet eller skåret i strimler, ofte
ledsaget af en kaffepunch. Og af hensyn til eventuelt ukyndige bør det nok
oplyses at en kaffepunch er en kop stærk kaffe med en god slat brændevin
i.
En
almindelig måde at tilberede bakskuld på var at riste den over gløderne i
det åbne ildsted. Senere gik man over til at pakke den ind i vådt
avispapir og lægge den ind på gløderne i kakkelovnen eller komfuret. Den
bruges stadig som middagsret, f. eks. letstegt i margarine på panden, med
stuvede kartofler, eller, hvad der nu er sjældent, med grød til. Det var
sødgrød, kogt af byggryn og sødmælk, eller den mere beskedne
surgrød lavet af byggryn og kærnemælk. Med den stigende velstand kunne
det også være risengrød, en god gammeldags risengrød drysset med
sukker og kanel, og med både smør og sirup i hullet midt i grødbjerget. En
besynderlig sammensætning, vil de fleste vel tænke, men røget mager fisk
og risengrød klæder hinanden lige så godt som den sønderjyske kombination
af røget flæsk og kogte pærer eller æbler.