Indholdsfortegnelse
Fan?s historie
Fakta om Fan?
Fan? i sejlskibstiden
Lokalhistorisk forening
Links
Tema

Kogekunst IV(top)
 

Fanø smørrebrød 

Fanøboernes kombinationsevne ses også i deres Fanø-smørrebrød, hvor det ikke er selve opskriften der er noget specielt, men derimod den måde maden er arrangeret på. Den går tilbage til det tidspunkt da begrebet »smørrebrød« opstod, ikke som vor tids overpyntede restaurations-smørrebrød, men som enkle håndmadder, uden pynt, og uden sammenblanding af flere forskellige ingredienser. Dækket smørrebrød sagde man i ældre tid, før sommergæsternes betegnelse vandt indpas.

Lidt op i 1800-tallet blev det almindeligt, at man ved festlige lejligheder bød på brød der var smurt med smør og belagt med tynde skiver af rullepølse, skinke og anden saltmad. Derfor den gamle betegnelse »dækket smørrebrød«, idet man til daglig nøjedes med at smøre fedt eller, særlig fint, smør på brødet. På Fanø gjorde man noget særligt ud af tilberedningen og serveringen af dette »dækkéde smørrebrød«. Man lavede det vi i dag kalder snitter, og arrangerede dem som en slags kunstfærdig lagkage i et ganske bestemt mønster.  

Fanø smørrebrød: den færdige anretning. Pålæg: frikadelle, rullepølse, ost, steg, saltkød og hakket hårdkogt æg.

 

Man begynder med at bage et kæmpefranskbrød af 1 ¾ -2 kg mel, op mod ½  m langt, 22-24 cm bredt forneden og 10-12 cm højt, eller man bestiller det hos bageren, og der skal bruges seks forskel- lige slags pålæg. ost og hakket hårdkogt æg, rullepølse og saltkød, steg og frikadelle. Frikadellerne skal være store, på størrelse med en stor hakkebøf. Se dog i opskrifterne længere henne i teksten om forskellen i anvendt pålæg i Sønderho og Nordby.

Og så går man i gang! Franskbrødet skæres i ret tynde, ensartede skiver som smøres med smør og belægges med pålæg, lige mange skiver af hver slags. Derpå skæres hver skive i tre lige store trekanter, og disse, lægges oven på hinanden på en tallerken, med spidserne indad, hvorefter andre trekanter lægges ved siden af, stadig med spidserne indad; og på den måde får man en slags lagkage, hvor tre snitter med samme slags pålæg ligger oven på hinanden og - hvad der også er vigtigt - med samme farve over for hinanden, ost over for æg o. s. v. Det er et arbejde der kræver præcision. Skiverne af frikadelle og rullepølse skal ligge på langs.  

Sådan serveres Fanø-smørrebrød stadig på øen, om end sjældnere nu end for et par generationer tilbage. Nogle erstatter i dag saltkød med det moderne hamburgerryg, eller rullepølse med sprængt tunge. Og så bør man huske på, at man aldrig må forsyne sig med tre af samme slags snitter, hvad fremmede tit gør; for det er jo ikke en lagkage. Man må kun tage af øverste lag.

Tilbage Fremad