En nær parallel til fiskeri med
soppevod var brugen af hestvod. Fiskeriet forgik parallelt med kysten
mellem inderste revle og havstokken på den måde, at det ene vodtov blev
trukket inde på strandbredden enten af en mand eller undertiden bundet
fast til en hestevogn, der blev kørt langsomt af sted, mens det andet
vodtov var bundet til en hes, der blev redet frem på revlen. Havde man
ikke rådighed over heste, kunne begge vodtove trækkes langs strandbredden
og voddet holdes udspilet ved at en mand med en lang stang skød den
yderste vodarm ud, så godt det lod sig gøre. Når voddet blev for tungt at
trække på grund af fangsten, blev den yderste vodarm ført ind til kysten
og voddet tømt.
Når krogfiskeri drives
erhvervsmæssigt, sker det som "bakkefiskeri" (heraf navnet bakskuld).
Langline-, krogline- eller blot linefiskeri. Selve redskabet, der er uhyre
simpelt, består nemlig af en hovedline, hvortil der med ens mellemrum er
fæstnet små korte sideliner, tavser, der hver bærer en krog. Som
linefisker man afhængig af en række personer som arbejdede i land:
drejere, esepiger og løbere - folk der henholdsvis skaffede madding, satte
den på krogene, og tog sig af fangstens afsætning.
![]()
Så godt som ingen af 1800-tallets
vestkystfiskere levede af fiskeri alene, de drev også landbrug, avlede
lidt hø eller korn, og trods det bare og forblæste landskab kunne de
fleste holde et par køer og måske nogle får, som fandt deres føde i
klitterne. Denne forbindelse mellem landbrug og havbrug var noget typisk
for den tids fiskeri. Året igennem lagde man hovedparten af sine kræfter
skiftevis på det ene og det andet felt. Fra om foråret når vandet blev så
varmt, at fisken trak mod land, drev man hårdt med fiskeri, så at sige dag
og nat, fra marts - april og til omkring St. Hans. Fiskere, esepiger og
drejere flyttede da fra gårde og huse ud i hytter eller boder ved kysten,
hvor de så opholdt sig omkring en fjerdedel af året. Senere, når
sommermånederne begyndte, søgte både fisk og mennesker bort fra kysten;
fisken fordi vandet blev for varmt, og for mennesket var der meget arbejde
at gøre andetsteds. Det var navnlig høslæt og kornhøst, der gjorde krav på
fiskerens arbejdskraft, enten på hans egen jord eller på andres. I løbet
af efteråret var der atter fisk at fange, og mange genoptog fiskeriet,
gerne i tiden fra Mikkelsdag, den 29. september, og til hen imod jul.
Resten af vinteren arbejdede man igen i landbruget, fx med tærskningen,
men samtidig måtte tiden udnyttes til fremstilling og klargøring af
fiskeredskaber inden foråret.
En torske- eller kullerline var 200 -
250 meter lang og forsynet med 200 kroge. Tavserne sad med ca. 1 meters
mellemrum. De var omkring en halv meter lange og af et tyndere og mere
smidigt materiale end selve linen. Før i tiden brugte man hjemmedyrket ør
eller hamp, som fiskerne selv behandlede og snoede til tavser enten på
håndten eller på tavserulle. På den sidste kunne der slås flere tavser på
én gang. Senere gik man over til at sno tavserne af bomuldsgarn.
Fiskekrogene var også hjemmelavede i
ældre tid. Ofte var det dog specialistarbejde, idet enkelte fiskere med
det rette håndelag kunne skaffe sig en ekstra fortjeneste ved
krogfremstilling- og salg.
Når kroglinerne ikke var i vandet,
havde de deres plads i en flad bakkelignende trækasse, benævnt "krogtrug"
eller "bakke", hvis bund målte ca. 50 X 70 cm. For at forhindre tavserne i
at komme i urede og for at holde orden på krogene, hørte der til hver
krogline en "splidstok" eller "krogklemme". Det er en træliste, 30 - 40 cm
lang, som er spaltet på langs undtagen de sidste 10 cm, der i stedet har
en let tilspidsning. Spaltens og stokkens tværsnit er nøje tilpasset
krogenes form, således at de én for én kan føres ind i spalten, hvor de
sidder så fast, at de ikke kan falde ud eller bytte plads.
Hermed er vi nået frem til bakke-
eller linefiskeriets redskabsenhed: "en bakke", som er betegnelsen for et
krogtrug der rummer tre liner med hver 200 kroge anbragt i deres klemmer.
Heraf er benævnelsen bakkefiskeri afledt.

![]()
En særlig raffineret garntype er
"toggergarnet", også kaldet grime-, pose- eller troldgarn. Toggergarnet
har i modsætning til almindelige garn tre garnvægge. Den midterste er
forholdsvis tætmasket, meget løst redet, og hænger frit ned mellem de
vidmaskede og stramme ydergarn.
Når en fisk forsøger at svømme gennem
garnet, skubber den det finmaskede indergarn gennem en maske i det
stormaskede ydergarn og fanges derved i en pose. Kendte man fisken
retning, behøvede man kun to garnvægge; skulle garnet fiske dobbeltsidigt,
måtte man have tre.
Skullegårde i marsken
Skuller er et lokalt navn til fladfisk
(og ordet skuld kommer af den tyske benævnelse for rødspætte "scholle"),
og skullegårde har været at finde på marskfladerne fra Esbjerg og syd på.
2 gange i døgnet strømmer tidevandet ind over de udstrakte flader. Med
tidevandsbølgen følger fladfisk for at æde af bundens dyr. Når vandet
trækker sig tilbage, følger fisken med ud igennem de strømrender, loer,
som dannes i marskfladerne. Ved siden af en lo blev der stukket stokke
eller ris ned i bunden, således at der dannedes et V med spidsen pegende
mod havet. Midt i vinkelen sattes en garnruse. Når fiskene søgte udad med
strømmen, indfangedes de i vinklen og gik i rusen. Hvis der ikke altid
stod vand på stedet, skulle rusen graves lidt ned, således at fiskene
kunne holde sig i live.
Denne ruse bestod i ældre tid ofte
blot af en netpose svarende til den, der blev benyttet i fiskegårdene i
åerne. Den kaldtes en ham. Et hamsted er vist nok første gang nævnt på
Fanø i 1608, men sprogforskerne hævder, at ordet må være lånt sydfra
allerede i vikingetid eller tidlig middelalder.
Når vaderne var blevet tørre, gik
marskboen ud til sit fiskeredskab. Fra Mandø fortælles dog om, hvordan
kvinderne tidligere på skift kørte ud med stude for vognen, for at røgte
skullegårdene. Fiskekurvene sattes ud på vejen, og den kone, hvis tur det
var til at røgte alle skullegårdene, tog kurvene med i sin vogn, og ved
hjemkomsten satte hun atter de fyldte kurve rundt om i byen.
Fiskeriet forgik forår og forsommer og
atter om efteråret, mens det lå stille i den varme sommertid. De mindste
fisk blev i ældre tid kogt til suppe med kærnemælk, lidt eddike samt
eventuelt svesker og selleri. Dertil spistes kartofler eller store
melboller af bygmel. De store fisk blev saltet og derefter lufttørret på
en snor. Nogle blev kun let saltet. De blev spist ristet over gløder til
brød, mens stærkere saltet fisk blev vandet ud og kogt. De fineste fisk
blev røget med gløder dækket af annelhø. Annel er en slags græs, som gror
i strandkanten. Det giver fisken en krydret smag.