|
”Skipperne her paa Øen have ikkun smaa
og hængemastede Fartøier”, hed det i Danske Atlas i 1769. Et indtryk
af, hvordan sådan en båd så ud, kan man få fra en skibsmodel, der
oprindelig var bygget som kirkeskib til fanø kirke, her i bemandet og
gengivet i akvarel af Andreas Møller. Gengivet fra Sjæklen 1999:
Nordby i 1700-tallets slutning. Mette Guldberg. |
”Fiskeriet er en god Del af Fanøernes
Næring. De begynder at fiske i Marts eller April Maaned, ligesom Storm og
Vejrliget tillader. Fjorten Dage før St. Hans ophører Vaad-Fiskeriet, da
de drager bort og sælger deres Fisk, undtagen nogle fattige, der bliver
ved at fiske, endskønt Fiskeriet da er af ingen Betydning, idet Fisken i
Heden gaar fra Landet. Høst-Fiskeriet begynder mellem Mikkels, og Mortens
Dag efter Torsk og Hvidling og vedvarer indtil Vinteren forbyder det.
Flynder eller Skuller fanges med fine Næt, hvert Garn 15 til 16 Favne
langt. Hver Mand, som fisker, udreder 5 slige Garn til den Baad, han
fisker med. Torsk, Hvidling o. desl. fanges med Krog, sat paa lange Liner,
som om Efterhøsten bruges af Uld.
|
|
Krogline på splidstok.
|
Bakketrug |
Hver Bak Liner, der er et Trug,
som Linen med Kroge og Orme ligger i Orden i, holder 400 Kroge. Hver
der fisker, skaffer til sin Baad 2 saadanne Bakker. Pigerne graver Orm
dertil paa den nørre Ende af Landet, hvor de findes i Mængder. Hver
Pige graver til 2 Bakker følgelig 800 Orme, hver Dag der fiskes med
Line. Hummer og Krabber fanges om Sommeren i Garnet, og jo mere Heden
tiltager, jo flere, men de river Garnet itu og gør Fiskene større
Skade end Fordel. Dybet, hvor de fiskes, er skabt som et Drikketrug,
dybest i Midten og grundere mod Siden. Fanøboerne, saavel fra Sønderho
som Nordby, fisker paa en Strækning af 8-10 Mil fra Øen Sild som det
sydligste. De fisker, hvor de er 4 Mil fra Land, paa 12-13 Favne Vand,
til den sydlige Del af Refshorn lige ud for Blaabjerg i Vesterherred,
hvor de holder sig tre Mil fra Land paa 9-11 Favne Vand. Fiskene, som
fanges, bliver enten ludede eller saltet og tørret. Lud-Fisken
behandles saaledes: Flynderen afskæres Hovedet, ridses paa den ene
Side, Indvoldene udtages, lægges 24 Timer i rent Sand, aftørres
derefter og hænges op paa Rækker, som i Ruder er sammenbundne med
Halmsimer og fæstnede ved Træer, der er fastsatte i Jorden. Der bliver
de hængende, indtil de bliver haarde og hvidblegede af Solen.
Hvidlingerne faar Hovedet skaaret af, men ikke Torsken; af begge tages
Indvoldene ud, de flækkes og behandles som Flvnderen. Indvoldene og
Hovedet af Hvidlinger anser Indbyggerne for den bedste Gødning.
Saltet og tør Fisk laves saaledes:
Flynderen afskæres Hovedet. Indvoldene udtages. De vaskes i mange
Vand, hugges med en lille Økse paa tværs, 3-4 á 5 Gange ligesom de er
store til, vaskes igen, sættes Natten over i Riskurve, at Vandet
rigtig kan løbe fra dem. Derpaa nedsaltes de i et Kar eller en Balje
med Salt i 2-3 Dage, hvorefter de optages og vaskes rene, hænges saa
op i ovennævnte Rækker, to og to, sammenbundne med Halerne, men de maa
beskyttes mod Regn og Dug, thi deraf bliver de slimede og uholdbare.
Denne Slags Fisk er det, som har
Navn af Ribe-Skuller eller Ribe-Flynder. De kaldes saadan, fordi en
stor Del deraf sælges aarlig i Ribe, især til St. Hans Marked, og de
blev i gamle Dage af Ribe Købmændene ført udenlands til Forhandling.
Og skønt Fanøboeren nu om Stunder selv med sit lille Fartøj har fundet
Vej til Hamborg og andre Steder i Hertugdømmerne for at sælge deres
Flynder, saa beholder de dog det gamle Navn til dem. De saakaldte
Præste-Flyndere er af samme Slags, men har væsentlig dette Navn af
Præste-Tiender, som altid er af de største og bedste. Hvidlinger,
Torsk og Tunger, som saltes og tørres, behandles paa samme Maade som
Flynderen, med Undtagelse af, at Torsk og Tunger beholder Hovedet ved.
Alle Torsk og Hvidlinger, der fanges om Efteraaret, nedlægges og
saltes paa følgende Maade: Torsken afskæres Hovedet, flækkes, skæres i
4 Stykker, lægges i Saltlage en Nat, optages og nedsaltes derpaa i
Fjerdinger eller Halvtønder. Hvidlinger afskæres Hovedet, rengøres,
lægges i Lage en Nat og nedsaltes i Fjerdinger og Halvtønder.
Fiskepriserne er omtrent:
Ribe-Flynderen 12-14 Skilling Snesen, daarligere 7 - 8 S.
Præste-Flynderen 4 Mark Snesen; de sælges ogsaa i Pundevis. En saltet
Torsk 1 Mk., en Rokkel 14-16 Sk., mindre 6-8 Sk., saltede Hvidlinger
10-12-14 Sk. Snesen, Bakskuller 7-8 Sk. Snesen, Lud-Flyndere 7 Sk.
Snesen, Lud-Torsk I Mk. Stk., Lud-Hvidling 7-10 Sk. Snesen, saltet
Torsk Fjerdinger 9-10-12 Mk., saltet Hvidlinger Fjerdinger 6-7 Mk." |
|