Mitfanoe
Mortensen, Jens Nissen, skibsfører

Fam

Jens Nissen Mortensen
Født: Ca. 1838 i Haderslev
Død: 9 feb 1901 i Odden, Fanø
Stilling: Skibsfører
Forældre: Daglejer Peter Mortensen Lund og Gunnild Christine Nissen, Haderslev.

Gift 24 apr 1870 i Nordby Kirke, Fanø

Hustru: Anne Lauridsdatter
Født: 10 aug 1818 i Byen, Fanø
Død: 11 dec 1897 i Odden, Fanø
Hendes far: Laurids Nielsen Lauridsen
Hendes mor: Magrethe Mortensdatter

Ægteskabet var barnløst

Anne var enke efter skibstømrer Hans Nielsen Nørby, der døde i Ostindien i 1858

Kapt

1874 - 1879: Fører "Ansine Marie", skonnert, reg.t 75, NLGL

Beg

Fra Ribe Amtsavis, 1879

Skibsfører Jens Nissen Mortensen af Nordby sejlede fra Newcastle d. 4. april 1879 med sit skib "Ansine Marie", der var ca. 24 år gammel

Den 8. april om eftermiddagen mellem kl. 1 og 2 blev skibet, der var lastet med kul bestemt til Sjælland, overfaldet af en styrtsø, som tog skanseklædning, ræling og støtter fra fokkevantet tilagters for storvantet på begge sider samt fortførte alt godset, trosser og bådklamper.

Skanseklædningen blev splintret midskibs på bagbordsside og resterne af bolterne blev trukket 3 til 4 tommer ud. Efter at alle hullerne var blevet stoppet med værk, sattes alle mand til at pumpe, men det mærkedes snart, at skibet ikke kunne holdes læns. Da skibet ikke kunne holdes på pumperne afholdtes skibsråd og der blev sat nødflag efter en kuf til luvart, men denne enten ikke kunne se eller ville se dette, thi den sejlede sin vej.

Mandskabet blev på dækket hele dagen og pumpede og det lykkedes at holde skibet oppe til næste dag.

Den 9. om morgenen sattes atter nødflag efter en anden kuf, der straks holdt hen efter "Ansine Marie". Dennes båd blev sat i vandet, men den kuldsejlede straks på grund af de høje bølger. En tilkastet trosse fra kuffen blev fisket op af "Ansine Marie's" mandskab og til den fastgjordes så redningsbøjen. I denne blev de 2 yngste af mandskabet fastgjort og trukket over til kuffen, men dennes mandskab på 4 mand, hvoraf 1 var søsyg, en anden uarbejdsdygtig, var så svag, at det varede længe inden drengene blev halet ombordi en meget forkommen tilstand, den ene omtrent død, men ved at arbejde med ham i lang tid, bragtes han dog i live.

Da kaptajn Mortensen, styrmanden og matrosen så dette, ville de ikke i redningsbøjen. Med stor besværlighed lykkedes det dem nu at få den kuldsejlede båd op, men plankerne var knust i den ene side. Skaden blev repareret med værk og sejldug og sidstnævnte mandskab gik nu i båden, hvor de stadigt måtte øse, da den idelig trak vand og snart begyndte at synke, men inde dette skete, kom kuffens mandskab og reddede dem.

De mistede alt uden hvad de havde på kroppen. Kuffen, der reddede dem, var fra Østfriesland og førtes af kaptajn E.J. Müller. De bragtes efter 11 dages ophold i kuffen til Frederiksstad i Norge.

 

 

Kilde: Schneider og Morten Clausen

 

Relaterede artikler

Gå til top

End Of Slide Box