Fan?s historie
Fan? i sejlskibstiden
Fakta om Fan?
Lokalhistorisk forening
Indholdsfortegnelse
Tema
Links og litteraturliste

Makrel
Makrel

Fra begyndelsen af dette århundrede fortælles det: "Makrelstimen viste sig i vandskorpen, og vi kastede dørger efter båden, der gik for fulde sejl. Som agn brugte vi røde klæder og stykker fra makrellens læbe. Makrellen er en glubsk fisk og bed gerne rask. Vi fangede tre tusinde makreller på en time." Makrellen er en hurtigsvømmer - hydrodynamisk i formen og med smukke farver.

Kendetegn

Ryggens grundfarve er græsgrøn, flammet med blåt og over-tegnet med mange bølgende tværbånd. Bugen er hvid, hale-roden spids og halefinnen dybt indskåret. Bag bageste rygfinne og gatfinnen sidder fem småfinner. Forreste rygfinne har pigstråler. Ved gatfinnen sidder en spids pig. Makrellen mangler svømmeblæren og kan derfor stige og dykke uden besvær.

Makrellen skal renses straks efter fangsten, da kødet ellers bliver harsk. Det brunlige kød er velsmagende - både fersk og røget med forskellige krydderier. Hovedparten af fangsten bruges til konserves.

Størrelse

Det mindste fangstmål er 30 cm. Den normale maximale størrelse og vægt er 65 cm og 3,5 kg. Den danske lystfiskerrekord er fra 1975 og lyder på 2,7 kg.

Levested

 

Makrelforekomsten er totalt afhængig af planktonmængden i havet. Makrellen overvintrer stående på dybt vand.

Føde

Ynglen lever af plankton. Den voksne makrel æder krebsdyr, yngel af brisling, sild og torskefisk.

Kønsmodning

Kønsmodningen indtræder i 3 til 4 års alderen, hvor makrellen fra maj til juli gyder op mod en halv million æg.

Æggene flyder rundt i overfladen, indtil de klækkes i løbet af en uges tid. Makrellen er hurtigvoksende og kan blive op til 20 år gammel.

 

.