Mitfanoe
Kællingetand


Logo 900


Plantelivet på Fanø's Klitheder

Kællingetand

Lotus corniculatus


  •              Familie: Ærteblomstfamilien – Fabaceae
  •          Almindelig kællingetand har en nedliggende til opstigende vækstform, men uden udløbere.
  •          Blomsterne ses i juni-august, og de sidder i ende stillede skærme med 4-7 blomster i hver. De gule blomster er bygget, ganske som man kender det fra andre ærteblomst-planter.
  •          Stænglen er mere eller mindre kantet. Bladene er spredte og trekoblede med ægformede, helrandede småblade. Begge sider er glatte og græsgrønne.
  •          Frugterne er smalle bælge med hårdskallede nødder.
  •          Blomstringstid: juni-august.

FOREKOMST .Vokser både på tør og fugtig bund. I klitheden fandt jeg den i forbindelse med kær.
LEVEVIS. Flerårig urt med en meget dybtgående pælerod. De smalle bælge springer op, ved at de to kapsler ruller sig sammen i en spiral, så frøene slynges bort.

.

FORVEKSLING  Smalbladet kællingetand, der vokser på strandenge, har meget spinkel stængel, meget smalle småblade og kun to – fire blomster i skærmen. Sump-kællingetand vokser på fugtig bund og har omvendt ægformede småblade. 
”Kællingetand har fået sit navn på grund af "tanden". Et gammelt mundheld siger, at hver barnefødsel koster kvinden en tand. Med mindre hun mister tænder af andre grunde, vil hun altså efter 31 fødsler have én tand tilbage. Gummerne falder sammen, så tanden kommer til at virke ekstra lang og drabelig – en rigtig kællingetand. Trækker man plantens underlæbe tilbage, kan man se, at de sammenvoksede støvdragere danner en tilsvarende tand.” Fra bogen ”Historien i blomsten”.ammen, så tanden kommer til at virke ekstra lang og drabelig - en rigtig kællingetand. Trækker man plantens underlæbe tilbage, kan man se, at de sammenvoksede støvdragere danner en tilsvarende tand.


kaellingetand 1 web
Gå til top

End Of Slide Box