Mitfanoe
Klokkeensian


Logo 900


Plantelivet på Fanø's Klitheder

Klokkeensian

Gentiana pneumonanthe


  • Familie: Ensianfamilien – Gentianaceae
  • Højde: 10–35 cm. Opret ugrenet plante..
  • Blomsterne bliver 25 – 40 mm lange, og sidder 1 – 7 sammen i spidsen af stænglen. Kronen er trompetformet med udadbøjede flige.
  • Bladene er linjeformede og har tilbagerullet bladrand
  • Frugten er en mangefrøet kapsel.
  • Blomstringstid: august - september.


FOREKOMST .Hede. mose

LEVEVIS. Klokkeensian er en opret urt med modsatte, linieformede blade og store, tragtformede blomster. Bladene har tilbagerullet rand. Blomsterne sidder enkeltvist eller i fåtallige kvaste fra de øverste bladhjørner og har dybblå kroner med grønne striber udvendigt. Bægerfligene er linieformede. Griflen består af et 2-delt, næsten siddende støvfang.

.

FORVEKSLING Klokkeensian kan med sine dybblå, tragtformede blomster dårligt forveksles med andre arter. 

Klokkeensian er en flot blomst i sig selv, men den har også meget stor betydning for sommerfuglen, Ensianblåfugl. Blåfuglen lægger i juli sine æg på Klokke-Ensian. Når de er klækket lever larven en uges tid på planten for så at lade sig dumpe ned på jorden. Her findes den af myrene, som bærer den ned i deres myretue. De fodrer den og spiser så dens sødlige ekskrementer. Når larven bliver stor nok i løbet af næste forår, forpupper den sig nede i myretuen. Efter nogen tid revner puppen og ud kommer en flot blåfugl, som kravler ud af myretuen, flyver rundt, finder Klokkeensian, lægger æg og samme cyklus optræder på nyt.odre den og spiser så dens sødlige eskrementer. Når larven bliver stor nok i løbet af næste forår, forpupper den sig nede i myretuen. Efter nogen tid revner puppen og ud kommer en flot blåfugl, som kravler ud af myretuen, flyver rundt, finder Klokke-Ensian, lægger æg osv.

 

DSCN1615 webGå til top

End Of Slide Box