Mitfanoe
Da statsministeren fik egen telefon i sommerhuset i Sønderho

 

Da statsministeren fik egen telefon i sommerhuset i Sønderho

 

I aviserne kunne man i sommeren 1956 læse:


Atter engang styres land og rige fra Sønderho, hvor Viggo Kampmann, der tillige fungerer som arbejds- og økonomiminister samt boligminister, er på "lang weekend" og kan gå i vandet sammen med undervisningsminister Julius Bomholt, der ferierer på Fanø. Det forlyder, at de 2 ministre måtte ligge på knæ, for at få et billede, der viste ministrene i vand til brystet.kampmann1


Finansministeren, der tog til Fanø, ventes til København tirsdag aften eller onsdag morgen. I mellemtiden kan hurtig kontakt med den fungerende regeringschef kun opnås over den offentlige samtalestation i Sønderho, hvorfra bud kan skikkes efter ham.

 

Skulle det ske at man i ministeriet havde brug for hurtig kontakt til Kampmann, ringede man altså blot til telefoncentralen i Sønderho, som blev passet af manufakturforhandler, frøken Maria Andresen, kaldet "Madresen". Når en sådan vigtig samtale til ministeren indløb, råbte Madresen blot over hækken ind til Kampmann eller flinke børn løb ind til ham og fortalte, at der var telefon.

 

kampmann2

 

Telefon var ikke almindelig i Sønderho omkring 1960. Der var kun nogle få, der havde egen telefon – bl.a. købmanden. Sommergæsterne måtte derfor bruge Madresens telefoncentral. Her bad man om at få ringet et nummer op hvorefter man gik hjem og ventede. Når linjen var klar, blev der sendt bud om at komme til telefoncentralen. I taleværelset var der en telefon og et hørerør til medhør. Her førte finansministeren altså vigtige samtaler på lige fod med feriegæster og andet godtfolk.

 

Den 19. februar 1960 døde den daværende statsminister H.C. Hansen pludseligt 0g Kampmann overtog hvervet som statsminister. Brevet fortæller, at den hyggelige kommunikationsform over hækken med Kampmanns beklagelser desværre måtte stoppe, idet han til Maria Andresen så sig nødsaget til at skrive :


København d. 27. februar 1960


Kære frk. Andresen


Som begivenhederne har udviklet sig, må jeg nok bøje mig og tage en telefon ind i sommerhuset. Den skal stå i det sydlige gavlvindue oppe i vores soveværelse.
Vil De prøve at få Jydsk Telefon Aktieselskab til at installere den inden påskeferien? Såfremt der i den anledning skal udfyldes officielle papirer eller underskrives sådanne, kan De lade dem sende til Statsministeriet, Slotholmsgade 10, K.


Jeg håber at De og andre, gode bekendte i Sønderho har det godt og sender mange venlige hilsner.


Kampmann

 

kampmann3

 

Det har næppe været risikoen for aflytning af fortrolige samtaler i samtaleværelset, der var årsag til ændringen, men snarere at Statsministeriet ønskede og havde behov for direkte kontakt til landets regeringschef, som i perioder havde det med at kunne forsvinde fra jordens overflade.

 

Historien er naturligvis et kuriosum, men alligevel en god historie, der fortæller meget om både det "hyggelige" lilleputland og den statslige forvaltning for næsten 70 år siden.
Man ser for sig statsminister Kampmann i egen høje person med en cigar i mundvigen og med tofingersystem egenhændigt sidde i ministerkontoret og klapre brevet sammen til frk. Andresen

 

Kilde: Nordby sognearkiv

 

Viggo Kampman var gift med Eva Marie Hedevig Brinch, datter af Peder Brinch, bestyrer af sømandshjemmet i Hull og senere købmand i København, han var født i Sønderho

Peder Brinch var søn af skibsreder og skibsfører Hans Peder Brinch, Sønderho.


Gå til top

End Of Slide Box