Mitfanoe
En skibsreder fra Fanø

 

 

 En skibsreder fra Fanø


En bankmand fra Ribe fortalte om en hændelse, han havde, da han i sin tid var elev i Ribe Diskontokasse omkring 1870.


Til elevens pligter hørte at møde op i banken tidligt om morgenen, hvor han om vinteren skulle tænde op i kakkelovnen samt ellers sørge for blæk i blækkrusene og duelige penne i penneskafterne.
En tidlig morgen, da han kom til banken, sad der en lille mand på trappestenen.

Han havde en lavpuldet, stiv, sort hat på hovedet, en svær stortrøje på og svære sorte klædesbukser, der stak ned i et par navvejhalvlange støvler.


Manden ville med ind i banken, hvad eleven bestemt satte sig imod.


Senere så eleven, at fuldmægtigen, da han kom til banken, med stor ærbødighed hjalp manden op fra trappen.

Vel indenfor hjalp han manden af med stortrøjen og det viste sig da, at han i en rem rundt om nakken havde 2 lærredsposer hængende ned over brystet. Poserne var fulde af penge.


Eleven blev sendt hen på et gæstgiversted for at bestille en bakke med kaffe og smørrebrød sendt over til banken. Da eleven kom tilbage, var poserne tømt ud på bordet i baglokalet.

De havde indeholdt guldmønter. Der var amerikanske dollars, engelske Sovereign, sydamerikanske pesos og tilsvarende mønter fra mange andre lande, som fuldmægtigen nu var ved at tælle.


Eleven lærte nu, at manden var skibsreder fra Fanø. Han var dagen før kommet til Roborghus med en båd fra Fanø og i løbet af natten var han gået fra Roborghus til Ribe.

Skibsrederen klagede over færgemanden ved Sneum å – han var kommet dertil ved midnat, men måtte vente over en time før færgemanden hentede ham over åen.


Eleven lærte da også, at man ikke altid skal skue hunden på hårene!


Kilde: Nordby sognearkiv


Gå til top

End Of Slide Box