Mitfanoe
Lang rejse, før Lord Palmerston nåede Sønderho

Lang rejse, før Lord Palmerston nåede til Sønderho

 

Én af Fanø's velkendte seværdigheder er "Lord Palmerston", som så længe nogen kan huske, har stået ud for den gamle Landmandsbank i Sønderho.
Galionsfiguren er blevet en mytologisk figur på Fanø, og tiden har nået at bygge mange legender op om dens hidtil ukendte herkomst.


Det eneste man med sikkerhed mente at vide om den ærværdige lord var, at han drev i land i 1851.

 

palmerston

 

Fanø's gamle søulk, turistfører, amatørhistoriker, amerikansk veteran fra begge verdenskrige m.m. – Peter Buhl, Sønderho, - har ved henvendelse til Lloyds of London fået afsløret figurens oprindelse.
Skibet "Lord Palmerston" – siger Lloyds arkiver – var en træbark på 371 tons, bygget i Quebec i 1842. Skibet ejedes af R. Samil og var indregistreret i Dundee, Skotland.
På en rejse fra Alexandria til England forliste barken ved Kreta i 1847.


Enten er hovedet/galionsfiguren altså drevet fra Kreta til stranden ved Sønderho på 3 år, hvilket er lidet sandsynligt – eller også er galionsfiguren blevet bjærget og påsat et andet skib, som er forlist ved Fanø. Det sidste stemmer nok bedst.


Omkring 1920 var hovedet i dårlig forfatning og dalevende Anthonis Madsen måtte tage den under behandling, hvilket han gjorde med kunstnerisk færdighed.


Da tyskerne holdt deres indtog i Sønderho i 1940, gik "Lord Palmerston" "under jorden" for ikke at lide overlast fra fjendens side.


Efter befrielsen i 1945 tog snedkermester Max Petersen og malermester Søren Brinch Nielsen figuren under behandling og ved en lille festlighed blev den genindsat i juni 1945.
Og så kunne man igen nikke til vor gamle ven, når vi passerer ad Landevejen gennem Sønderho.

 

Kilde: Nordby sognearkiv, Sønderho sognearkiv og Fanø Ugeblad


Note: Lord Palmerston, der levede fra d. 20.10 1784 til d. 18.10 1865, var 2 gange premierminister i England i 1850/60erne og dominerede engelsk udenrigspolitik fra 1830 til 1865.

 

palmerston1


Gå til top

End Of Slide Box