Mitfanoe
Ane, evert, 1851

 

ship-18-500x332 Skibsdata

 

 

 

Navn

 Ane

Drægtighed KL

 

Hjemsted

 Nordby

Brutto tons

 

Type

 Evert

Netto tons

 10

Kendingsbogstaver

 

Længde

 

Byggeår

 1851

Bredde

 

Bygmester

 

Dybde

 

Byggested

 Burg

Forhudning

 

 

 

Bygget på

 

 

 

 

Skibsførere: Laurids Hansen Pedersen og Andreas Frederik Philipsen

 

9. maj 1898

 

Søulykke ved Fanø

Mandag den 9.maj sejlede skipper Andreas Frederik Philipsen, Nordby ud fra Rørkær teglværk ved Esbjerg med evert ”Ane”, lastet med mursten bestemt til Nordby, men da han kom ud for Esbjerg havnemole mærkede han at skibet var læk, hvorfor han rejste nødflag, og straks efter ankom en mindre jolle med skibsfører Jens Hansen, og han satte sin eneste søn, Mathias om bord hos Philipsen for at yde hjælp.

 

Dampfærgen "Esbjerg" ankom også. ”Esbjerg”, fik straks everten på slæb, men denne sank dybere og dybere. Da skibet næsten var sunket, gik de ombordværende hurtigt ned i skibets båd, der var fortøjet agter, men fortøjningen blev ikke fri, hvorfor skibet trak båden med ned i dybet. Hurtigt vendte færgen om for, ligesom flere småbåde der kom til stede, for at bjerge de forulykkede, men disse viste sig ikke mere., det eneste der kom op på vandets overflade, var skibets løsøre og de druknedes hatte.

 

Ligene er endnu ikke fundne. Skibet, der tidligere har tilhørt L. H. Pedersen og ikke assureret, var bygget i 1851 og på ca. 10 tons. Philipsen der efterlader sin hustru og to små børn, blev 37 år; Mathias Hansen blev kun 19 år, han var elev på Fanø Navigationsskole og en rask ung mand.

På mindre end et år er der på Fanø indtruffet 5 søulykker, hvorved 14 mennesker er druknede og 8 af dem var fra Nordby.

 

 

 Kilder: Troense-samlingen (i kopi Fiskeri- og Søfartsmuseet). F. Holm-Petersen: Fanø sejlskibe, 1956

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Relaterede artikler

Gå til top

End Of Slide Box