Mitfanoe
Opstillinger ved Nordby havn


Hundene ved Nordby færgeleje


havnehunde 3


 

Ved 250-års jubilæet i 1991 for Fanøboernes køb af øen 10.juli 1741, afsløredes denne skulptur udført af kunstneren Poul Isbak. Hundene var populære sømandssouvenirs, Fajancehundene fra Staffordshire, der i perioden 1860 – 1900 var den souvenir som alle danske sømænd forventedes at tage med hjem til koner og kærester fra engelsk havn. De små fajancehunde var fast inventar i mange sømandshjem. Hundene stod i vinduesrammen og de kiggede ud i verden, når sømanden var ude at sejle, og ind i stuen, når han var hjemme. 

 

 

 

”Øen rundt” ved lystbådehavnen

 

Figuren blev i al stilhed opsat i sommeren 1996 og er en jernskulptur udført af kunstneren Gunnar Pedersen. Figuren kan ligne en båd for indgående. Det ser ud som brunbarkede sejl fra et gammel sejlskib og passer på denne måde fint ind i lystbådehavnens miljø.


oeen-rundt bog


 

Kanonen ved lystbådehavnen

 

I 1864 havde chefen for Krydstold- og Vagervæsenet, kaptajnløjtnant Otto Chr. Hammer (et gadenavn er opkaldt efter ham i Nordby), kommandoen over forsvaret af vestkysten. Han sendt 8 kanonjoller til Fanø og gav ordre til at bygge batterier på Fanø’s nordspids udstyret med kanoner, der skulle sikre indsejlingen til Nordby.

 

Fjenden var på fastlandet,, bl.a. nogle østrigere i Strandby. En søndag eftermiddag rettede soldaterne i batteriet kanonerne mod Strandbygård, og skud blev affyret. Østrigerne gik i bådene og forsøgte landgang på Fanø, men et skud mod bådene forpurrede forsøget. Og det er netop en kanon magen til den fra dette batteri, der er opstillet ved lystbådehavnen. Kanonen, på 24 pund støbt i 1824 med 10 kanonkugler, er hjemtaget af Fanø Marineforening i 1992 fra Holmen.


Lystbaadehavnen 4

Relaterede artikler

Gå til top

End Of Slide Box

Related Articles