Mitfanoe

Fiskeri

Fiskeri på Fanø

Dette afsnit fortælles om fiskeriet gennem tiderne. Vi ser på det fiskeri der foregik tæt på Fanø og på havfiskeriet, med en afstikker til Ishavet med en beskrivelse af hvalfangsterne. Du kan læse om redskaberne og deres tilblivelse.

Læs mere Fiskeri på Fanø
 
Indenskærsfiskeri på Fanø

Det var almindeligt at alle lige fra den lille dreng til oldingen, der ikke kunne bestille andet, drev med fiskeri. Passe en ”botline” eller sidde med flere liner om dagen i en jolle og ”tat”.

Af de beskrevne fiskemetoder som N. M. Kromann fortæller om, er det bekendt fra tingbøgerne, at de har været anvendt i flere hundrede år. 

Læs mere Indenskærsfiskeri på Fanø
 
Havfiskeri på Fanø - del 2

Havfiskeri på Fanø Gennem tiderne, bl.a. med fortællinger af P. H. Clausen.

Læs mere Havfiskeri på Fanø - del 2
 
Havfiskeri på Fanø - del 1

Den store fiskerigdom, der langt tilbage i tiden fandtes i havet omkring Fanø, skabte en befolkning, hvis hovederhverv var fiskeri. Det er temmelig sikkert Ribe bys indbyggere, der først har slået sig ned ved Fanø og derfra drevet fiskeri i sommermånederne. Siden har de slået sig ned med fast bopæl.

Læs mere Havfiskeri på Fanø - del 1
 
Fiskehandelen på Fanø

Handelen med fisk i Vestjylland kan spores tilbage til 1297, hvor der i kong Erik Menveds brev til Ribe nævnes, at fiskeriet i Ribe har været fra gammel tid, og her blev fisken fra øerne solgt. Dette har fortsat i århundreder. Ud over det Fanøfiskere solgte på markedet, solgte de fisk til Ribe købmænd, der videresolgte fisken over hele landet og syd  på langt ned i Tyskland. Avancen for købmændene var måske lovlig stor, idet vi i 1540erne finder udenlandske opkøbere af fisk på Fanø og ved andre fiskelejer i Ribe Amt

Læs mere Fiskehandelen på Fanø
 

End Of Slide Box