Mitfanoe

Fest og traditioner

Fester og traditioner på Fanø

Exner-J-J-006 forside

Fanøboerne forstod at feste. Det holdt familiebåndene sammen og styrkede grandelaget (nabo-hjælpen). Det kunne være mindre gilder efter veloverstået arbejde, eller det kunne være en større højtid som et bryllup.

Læs mere Fester og traditioner på Fanø
 
Barsels- og dåbsgilde på Fanø

Familiefester

Ved svangerskab måtte den gravide tage sig i agt for forskellige varsler og overtro, og ved dåbsgildet og dåben i kirken fuldtes nøje skikke og ritualer.

Læs mere Barsels- og dåbsgilde på Fanø
 
Raastouw på Fanø

Efter konfirmationen begyndte de unge kan være sammen i forskellige hjem, de såkaldte rådgangsstuer. Der snakkede og sang man, og det blev vel til en flirt eller to, og et par var måske dannet.

Læs mere Raastouw på Fanø
 
Konfirmation på Fanø

Konfirmationen blev holdt den første søndag i februar, på grund af at drengene skulle til søs, men også pigerne kom hjemmefra og at tjene ude. Forberedelsestiden var et halvt år, og så kom den store højtid.

Læs mere Konfirmation på Fanø
 
Bindebreve og fødselsdage på Fanø

IMG 0039-ramme-forsideØens ungdom var dengang inddelt i flokke, således at hver, flok gerne var jævnaldrende. Havde så een i flokken fødselsdag, skulle vedkommende bindes, og man brugte da alle mulige kneb for at fødselsdagsbarnet kom i besiddelse af et ”bindebrev”. Aldrig så snart var dette sket, før det lød: ”Duen bunden”!

 

 

 

 

 

  

 

Læs mere Bindebreve og fødselsdage på Fanø
 

End Of Slide Box