Mitfanoe
Skibsbrand på damperen ”Calabria” i 1914

Skibsbrand på damperen ”Calabria”


Damperen ”Calabria” blev onsdag den 15. april 1914 sat på grund på Søren Jessens sand, på grund af brand ombord. Skibet var på rejse fra Riga til Leith med en ladning stykgods, bl.a. tændstikker. Om tirsdagen ca. 200 sømil vest for Skagen, opdagedes ilden i lasten i forskibet. Slukningsforsøg mislykkedes og kaptajnen bestemt sig derfor til at sejle mod Esbjerg. Onsdag eftermiddag telegraferedes fra ”Vyl” til Esbjerg om den brændende damper, og såvel lodskutteren som vagerdamperen ”Nordsøen” gik straks ud for at yde hjælp. Ved 21-tiden sattes damperen på grund, og mandskabet samt kaptajnen gik i deres egne både, der assisteredes af lodskutteren og hele besætningen – 19 mand – blev senere overført til ”Nordsøen” der sejlede dem til Esbjerg.

Man kendte ikke helt hvad der forårsagede ilden, men det antages, at tændstikkerne ved skibets bevægelser kan have været antændte.

Fra høje punkter i Nordby, fx Navigationsskolen, kunne man se det brændende skib og mange tog ud til stranden for på nærmere hold at se branden.

En af Svitzers bjergningsdampere ankom den 17. april til ”Calabria”, men sejlede igen, da det stod klart, at der ikke var meget at gøre. Forskibet brændte stadig og vinden gav ilden spillerum, så der var sandsynlighed for at hele skibet ville udbrænde.

Om lørdagen bugserede Svitzer damperen ”Ægir” ”Calabria” over til Skallingen, hvor den blev pumpet fuld af vand. Det var dog tvivlsomt om noget af lasten kunne reddes, ligesom skibet mentes at blive flammernes bytte.

Ugen efter forhandlede Sønderho Bjergelaug om i entreprise at overtage bjergningen af ”Calabria”s last.

Relaterede artikler

Gå til top

End Of Slide Box

Related Articles