Mitfanoe
Billeder fra Fanø Bad

Billeder fra Fanø Bad

16 B1493 Udsigt-over-badet postkort

Villa ”Senta” ser her lige syd for Kurhotellet ved nedkørslen til stranden.

P17 WEB

En af Badets mere særprægede bygninger, nemlig et »massage- og varmbadehus«. Her kunne man få massage og varme saltvandsbade. Vandet til disse varme bade blev i tøndevogne hentet på stranden og kørt til bådehuset, hvor det blev pumpet op i beholdere og opvarmet til brug for de næster, der ønskede varme saltvandsbade. Denne bygning er også for længst nedbrændt.

badevogne

De kendte badevogne var oprindelig opdelt i 3 sektioner, en for herrer, en for damer, og en afdeling som ægtefolk kunne benytte. Det var jo bestemt, at badene skulle foregå fra vogne, der kørtes ud i vandet, og damer og herrer kunne, om, de ønskede det, og var anstændigt påklædt, bade sammen, men kunne også bade hver for sig på bestemte steder af stranden.


B57


Ved Fanø Bad var i sin tid ansat »Dynastiet Madsen«, som de mere faste -gæster kaldte dem. Carl Madsen og hans to sønner, Jørgen Madsen og Thomas Madsen, hver havde sine særlige opgaver at passe. Bl. a. at pase, at ingen var så formastelig at gå i vandet uden for badevognenes territorium, og uden at betale for badningen, da Fanø Vesterhavsbad havde eneret på badningen fra hele stranden lige fra nord til syd. En rettighed, som Badet dog efterhånden gav afkald på. På billedet ses Thomas Madsen parat til at køre vognene ud i vandet. Når de badende ville tilbage. satte de et rødt flag ud på vognen, og så blev de hentet ind igen.


badevogne-am


Her er det Anders Brandt, der skal foretage transporten ud i havet og tilbage igen. På badevognens trappe står 3 piger i badedragter, der på den tid så måtte kunne betegnes, som anstændige.


alternativ-badning


Badevognene er her kørt ud i vandet, så gæsterne kunne gå direkte i vandet uden at skulle vade i sand eller næsten ingen vand, inden de kunne få den første dukkert. På billedet ses 3 herrer, som også er iført »tækkelige« badedragter, og man kan spørge, om det er en dame, som har forvildet sig ind på herrernes enemærker, eller det er en herre, som af hensyn til sin hårpragt har fundet det fornødent at bruge badehætte.


9 B1386 Badevogne-II postko


Der var dog også plads til at promenere på stranden foran badevognene, men de promenerende var skam så iført tækkelige dragter, endda for pigernes vedkommende store hatte.


17 B1060 Badeliv postkort


Et stykke af stranden nedenfor Kurhotellet var forbeholdt legende børn og med plads til opstilling af badekurve.


badevogn1


På stranden var der også mulighed for at få en ridetur på badets æsler for de børn, som måtte ønske det, og som ville betale de 25 øre, som en sådan lille tur kostede.


B69


Også dengang var der mulighed for at benytte en strandsejler på stranden, men det skulle skam foregå på de områder, hvor der ikke var badevogne eller legende børn. Her er det skibsreder Knud Lauritzen, der muntrer sig på en sådan strandsejler.


B71       B72        B73


Også flyvemaskiner kom tid efter anden på stranden, men det var et ret Sjældent syn, og her drejer det sig åbenbart om en reklameflyvning. På de 2 næste billeder ses redningsbåden gå ud, antagelig på øvelse. Det var en særdeles spændende oplevelse for gæsterne at følge en sådan øvelse.


P11A WEB


Rutefly til København


p20h


Den lange brede strand har i årenes løb tiltrukket mange grundejere, der rasede af sted med deres strandsejlere eller vindvogne.


B90       B91      B93      B88


På Fanø Vesterhavsbad gør denne befordring - fra færgen i Nordby til Kurhotellet - megen lykke, uvist af hvilken grund har man døbt køretøjet for "Liverpool-Ekspressen".             

Tid efter anden var der også mulighed for at deltage i sælhundejagt fra Fanø strand. På billedet ses et sådant jagtselskab med jagtudbyttet liggende på forskærmen af den forlængede Fordvogn. Som kyndige lokale jægere medvirkede murermester Peder Berg og biavler Henrik Skelmose.


stranden1971 web

Stranden 1971, Torben Garmer billetterer lærerinde Ruth Henriksen, datter af direktør E. Henriksen, Hotel Kongen af Danmark, Jyllandsposten 22. juli 1971.


solbad-i-klitterne web       stranden-1910 web        p24

Solbad i klitterne                                                       Stranden 1910                                         1912. Byggearbejde på Fanø Strand


p44

.

1906. badevognen trækkes til havs, Fanø

0012

P89E WEB

Maleri udført af veteranbileksperten, arkitekt Thorkild Ry Andersen i 1978. hænger nu på Fanø rådhus.

p44-ny

Ca. 1912. Æselridt foran Fanø Badehotel

aesler

p48

Ca. 1953. Hotel Kongen af Danmark, Fanø

 

Badepiger

Fanø Vesterhavsbad 1909

Indkørslen til Badet gennem tiderne:

B1628-163 Fanoe-Bad

B1691 014 Strandvejen-ud-mod-Fanoe-Vesterhavsbad

B1691 015 Strandvejen-ind-mod-Nordby

B1506 Indkoersel-til-badet

B1626-15 Indkoerslen-Fanoe-

scan0004-3

B1644-39 Fanoe-Bad postkort

indkoersel-til-bad

badet-1920

1956-stranden

kuren1

B1630-31 Fanoe-Bad

B1628-192 Fanoe-Bad

B1628-280 Fanoe-Bad

Relaterede artikler

Gå til top

End Of Slide Box

Related Articles